Novosti
GUBITAK OD 207 MILIJUNA U 2017.

Ina zarađuje, Rafinerija u Sisku gubi milijune
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott poručio je u utorak da unatoč jednom od najboljih rezultata te kompanije u novijoj povijesti, rafinerija Sisak i dalje ostaje opterećenje za poslovanje.

Ina Grupa ostvarila je u 2017. godini ukupne prihode od 18,5 milijardi kuna, 20 posto više nego godinu dana prije, a snažno je porasla i netodobit te kompanije, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na svjetskom tržištu i mjerama optimiziranja, navodi se u izvješću te kompanije.

Tako snažan operativni rezultat odrazio se i na netodobit koja je porasla na 1,22 milijarde kuna u 2017. godini, u usporedbi sa samo 101 milijun kuna netodobiti ostvarene u 2016. EBITDA je pak lani dosegnula 3,2 milijarde kuna, što je 52 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U izvješću se navodi i da je netodug kompanije istovremeno smanjen na 1,39 milijardi kuna, a omjer duga i kapitala na 10,8 posto.

No, kako je istaknuto, pred rafinerijama i marketingom i dalje stoji velik izazov, s obzirom na to da u tom segmentu niti u 2017. nije ostvaren pozitivan operativan rezultat. Pritom, rafinerija Sisak i dalje nastavlja opterećivati održivo poslovanje tog segmenta, posebno u svjetlu velikih investicija koje su pred Inom u sljedećim godinama, poručuju iz kompanije.

Naime, samo u 2017. godini operativni gubitak rafinerije Sisak iznosio je 207 milijuna kuna, u odnosu na 264 milijuna kuna godinu prije.

Aldott je naglasio da je rafinerijski sustav poslovao boljim rezultatima u odnosu na godinu prije, no kako menadžment ne može biti zadovoljan gubitcima u sisačkoj rafineriji te kako moraju uložiti sve napore da se oni smanje.H

Neispunjavanje ugovorne obveze sada je “tržišno pitanje”

Upitan je li trenutno stanje u Sisku posljedica neispunjavanja ugovorne obveze o ulaganju u rafinerijske kapacitete prije 15 godina, Aldott je kazao da je to prije svega tržišno pitanje, a da prije 10 ili 15 godina nitko nije mogao predvidjeti kako će se stvari razvijati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike