Osijek
PREVRTLJIVA VELJAČA

Od ovog vikenda i do -16 °C, sa snijegom ulazimo u ožujak
Objavljeno 21. veljače, 2018.
Pognostičari za kraj veljače najavljuju neobično jake hladnoće

I kada smo se već pomirili s tim da od prave zime neće biti ništa, pred kraj su veljače stigle nove snježne padaline. Pognostičari za kraj veljače najavljuju neobično jake hladnoće kojima ćemo ući u ožujak.

Na osječkom je području snijeg počeo padati u noći između ponedjeljka i utorka, no kako je to bio mokar snijeg, ceste su većim dijelom ostale prohodne, a tijekom dana nije bilo ni značajnog slijeganja na tlu. No, recimo kako su na mjernoj postaji Osijek-aerodrom u utorak u 7 sati izmjerena četiri centimetra snijega. Slični će se vremenski uvjeti zadržati do kraja tjedna, no prema najavama meteorologa, čini se kako je snijeg manji dio brige.

Stiže zahladnjenje

Naime, za vikend će biti sunce, ali ono zubato. Zahladnjenje će doći sa subotom, temperature će se u Osijeku spustiti i do 10 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a već u ponedjeljak bit će i minus 16 °C. Tako najavljuje popularni norveški meteorološki institut Yr.no., koji koristi izračun istog modela kojim se koristi i DHMZ. Debeli se minusi očekuju i u ostatku unutrašnjosti (nedjeljno će jutro u Virovitici biti na -14 °C, a u Slatini -16 °C) pa čak i na Kvarneru, dok će i u Dalmaciji temperature biti ispod ništice, najavljuje DHMZ. Za Slatinu, koja će prema prognozi DHMZ-a biti najhladnija, norveški Yr.no najavljuje u nedjelju -10, a u ponedjeljak ujutro čak minus 19 stupnjeva. Padalina će iznova biti odmah nakon vikenda, odnosno već u ponedjeljak, kada se očekuje novi gusti snijeg. Temperature se ni tijekom dana neće dizati iznad minus 2, pa se tako za 1. ožujka predviđa gust snijeg i dnevna tempratura od minus 6 stupnjeva.

Sanjkališta će, dakle, biti u punom pogonu, ali će vam svakako trebati jako dobra zimska obuća i odjeća jer nakon snijega, kao što je navedeno, stiže i ozbiljna hladnoća.

Iako se u utorak snijeg topio, Zavod za hitnu medicinu intervenirao je na osječkom području zbog padova na ulici u čak 20 slučajeva.

Usporen promet

- Tijekom jutra imali su intervenciju zbog jednog izlijetanja automobila u kanal kod Antunovca, te 20 intervencija zbog padova na ulici. Mahom su to stariji ljudi i djeca. Kolike su ozljede u pitanju ne znamo dok pacijenti ne prođu RTG snimanje - komentirao je situaciju Tomica Jakobović, glavni medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Inače, promet je u utorak u gradu tekao usporeno, ali su ceste bile prohodne. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Sve koji idu na put upozorava se kako je zbog zimskih uvjeta obavezna zimska oprema na motornim vozilima.

Nefreteta Z. EBERHARDFoto: Zdenko PUŠIĆ/Gojko MITIĆ
ZA VOŽNJU BEZ PROPISANE ZIMSKE OPREME KAZNA DO 15 TISUĆA KUNA

Iz policije podsjećaju kako se kazna za prometovanje na cestama vozilom koje nema propisanu zimsku opremu kreće od pet do 15 tisuća kuna. Zimskim se uvjetima na cesti smatra kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

rekord

NAJHLADNIJI KRAJ VELJAČE U POSLJEDNJIH 40 GODINA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije