Osijek
OSIJEK MEĐU SOCIJALNO NAJOSJETLJIVIJIMA

Grad godišnje izdvoji
109 mil. kuna pomoći
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Je li Grad Osijek socijalno osjetljiv grad na jučerašnji Međunarodni dan socijalne pravde dali su odgovor v.d. pročelnika Ureda gradonačelnika Željko Lončar, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić te prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić.

Sudeći prema brojkama, na području cijele Hrvatske (izuzev Grada Zagreba), Grad Osijek pri vrhu je socijalno osjetljivih gradova u državi, s ukupnom pomoći, bilo izravno kroz novčane potpore ili neizravno na teret rashoda trgovačkih društava i Grada, u iznosu od gotovo 109 milijuna kuna.

- O socijalnoj pravdi treba promišljati cijelu godinu, što i činimo u dijelu tzv. horizontalnog socijalnog programa. U nadležnosti mog odjela 20-ak je različitih mjera, a obuhvaća novorođenčad, predškolce, osnovnoškolce, studente, osobe s invaliditetom, radno nesposobne, ljude u socijalnoj potrebi, ali i umirovljenike koji su socijalno ugrožena skupina. Naši korisnici ne mogu biti dovedeni u povoljniji položaj od sugrađana koji radom privređuju za život. U Hrvatskoj je minimalna plaća 2700 kuna, a usporedbom i analizom socijalnog programa gdje radno nesposoban samac ostvaruje prava i pomoći u sustavu socijalne skrbi u iznosu od 2600 kuna, pojedincima ne možemo više izravno pomagati, no zato možemo marginaliziranim socijalno ugroženim skupinama koji svojim prihodom ne ispunjavaju uvjete sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi – pojasnio je Kristić, dodajući da socijalna skrb nije trošak, već ulaganje u budućnost. Socijalnom skrbi, kaže, Grad podiže kvalitetu života i omogućuje djeci predškolske programe, besplatne udžbenike u osnovnim školama te mogućnost osnovnoškolskog obrazovanja kroz minimalan trošak, ali i stipendiranje studenata kroz Zakladu “Srce grada Osijeka”. Kristić je podsjetio na Vijeće za razvoj socijalnih usluga što će uskoro provesti istraživanje, odnosno provedbu socijalne mape grada Osijeka, ali i šire, čime će se dobiti sastav korisnika, njihove stvarne potrebe te pregled svih pružatelja socijalnih usluga.

Gledajući pet godina unatrag, Grad Osijek u programe socijalne skrbi uložio je 62,6 milijuna kuna te u novčane potpore udrugama i ustanovama dodatnih 13,4 milijuna. U tekućoj godini za te je namjene planirano 19,2 milijuna kuna, a osim programa socijalne skrbi, pomoći i donacija, Grad pomaže i građanima kroz raspolaganje stanovima u vlasništvu Grada, boravak djece u vrtićima, usluge prijevoza GPP-a, nabavku udžbenika...

- To su izravne ili neizravne pomoći koje se daju određenoj grupaciji ili građanima, a u prošloj godini imali smo 71.327 provedenih postupaka za ostvarivanje 27 različitih prava i pomoći. Prosječno se u ovom razdoblju godišnje izdvajalo 15,2 milijuna kuna za raspolaganje ukupno 485 stanova, s koliko raspolaže Grad, za boravak djece u vrtićima 23,7 milijuna kuna, a kroz suvencionirani prijevoz GPP-om, i to besplatan za 1966 osoba godišnje te subvencioniran za 16.498 osoba, izdvajamo novih 48,4 milijuna kuna. Kupljeno je i 7598 kompleta udžbenika za osnovnoškolce i uz dopunu udžbenika to je stajalo osam milijuna kuna. Tu je i usluga platnog prometa, i to ukupno 3,7 milijuna uplatnica, za što je osigurano na teret svojih rashoda ili trgovačkih društava još 8,7 milijuna kuna. Uzmemo li prosječno, to je 108,867.550 kuna, što je golem iznos – pojasnio je Šerić, podsjećajući da je obveza izdvajanja Grada oko pet milijuna, a brojka dostiže višestruko veći iznos. “Mislim da je ovo pozitivan odgovor na pitanje je li Grad Osijek socijalno osjetljiv”, zaključio je Šerić. M. Mihelić

Svi koji su u potrebi mogu biti korisnici nekog oblika pomoći

U ovoj godini za socijalna prava i pomoć planirano je 19,2 milijuna kuna, a tu je i dodatnih 1,9 milijuna kuna za prehranu učenika u osnovnim školama. Produženi boravak učenika u 18 osnovnih škola bit će dodatnih dva milijuna kuna, a za nove udžbenike, u slučaju nove kurikularne reforme osigurano je 3,6 milijuna. Za pokriće platnog prometa planirano je 2,7 milijuna kuna, što je ukupan iznos od 29,4 milijuna kuna za oblike izravne ili neizravne pomoći.

- Socijalna pravda može biti moguća ako se poštuju ljudska prava i prava čovjeka na način da svi koji se nađu u potrebi budu korisnici bilo kojeg oblika pomoći - poručio je Lončar.

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike