Osijek
POMOĆ STRUČNJAKA

Analitičari Svjetske banke o mogućnosti ulaganja u Slavoniju
Objavljeno 21. veljače, 2018.

U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, analitičari Svjetske banke, njezin ured za Hrvatsku, jučer i danas (utorak/srijeda) u Osijeku predstavljaju svoje viđenje ekonomskog profila i mogućnosti Slavonije.

Detektirano je pet glavnih smjernica, pet prilika - poljoprivreda, informacijsko-kompjutorske tehnologije, drvna industrija, turizam, te strana ulaganja. Predavanjima, koja nisu bila predviđena za predstavnike medija, jučer su nazočili čelnici slavonskih županija i nositelji razvoja.

Uvodno slovo u ime domaćima dala je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja. Ona je podsjetila da su stručnjaci Svjetske banke zamoljeni da pomognu u kreiranju analitičke pripreme i podloge za ovo područje, slično kao što to rade za državna ministarstva. Ideja je u konačnici, kada je Vlada RH u pitanju, da kontinentalni dio istoka Hrvatske dobije poseban Regionalni operativni program.

- To znači da će županije na ovome području imati zaseban operativan program gdje će na temelju svojih prioriteta koje generiraju u svojim razvojnim programima raspolagati sredstvima za njihovu realizaciju - rekla je uvodno ministrica Žalac. Ovaj program trebao bi zaživjeti i u idućem financijskom razdoblju proračuna Europske unije.

Ispred Grada Osijeka na jučerašnjem predavanju nazočili su gradonačelnik Ivan Vrkić i njegova zamjenica Žana Gamoš. Župan Ivan Anušić predstavljao je Osječko-baranjsku županiju. D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike