Ekonomija
ULAGAČI NA ZAGREBAČKOJ BURZI POSTAJU SVE APATIČNIJI

Visi li nad gospodarstvom prijetnja nove recesije?!
Objavljeno 21. veljače, 2018.

Prošlog tjedna nastavio se trend pada dionica na Zagrebačkoj burzi. Svjetske burze su u pet trgovinskih dana zabilježile oporavak cijena dionica i prometa vrativši većinu izgubljene tržišne kapitalizacije. U isto vrijeme Zagrebačku burzu optimizam je zaobišao u širokom luku i ona je upala u letargično stanje u kojem se ne vide naznake dugoročnijeg oporavka. Ulagači na Zagrebačkoj burzi postaju sve apatičniji. Budući da stanje na burzama najčešće prethodi zbivanjima u realnom sektoru šest do dvanaest mjeseci, dio javnosti postavlja pitanje visi li nad hrvatskim gospodarstvom prijetnja usporenog rasta ili nove recesije. Odgovor na ovo pitanje u znatnoj mjeri ovisi o raspletu krize u Agrokoru, odnosno kada će i u kojem obliku biti postignuta konačna nagodba vjerovnika.

Rasplet krize

Rasplet krize u Agrokoru odredit će sudbinu većeg broja hrvatskih dioničkih društava i drugih pravnih osoba. Duboko zasijecanje u tkivo dobavljača velikim otpisima moglo bi dovesti do gubitaka u poslovanju trgovačkih društava, što će ostaviti trag na procjenama kreditne sposobnosti tih tvrtki kod poslovnih banaka. U takvim neizvjesnim okolnostima, u redovitom prometu Zagrebačke burze ostvarilo se 86,8 milijuna kuna tjednog prometa. Dionicama se protrgovalo 37,0 i obveznicama 49,8 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,4 milijuna kuna. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi nakratko su zabilježile rast. Indeks Crobex u ponedjeljak je povećan na 1868 bodova (rast za 0,2 posto). Utorak je donio pad dionica i spuštanja indeksa Crobex za 0,3 posto, na 1863 boda. U srijedu se nastavio gubitnički trend dionica i indeks Crobex je spušten na 1851 bod (pad za 0,7 posto). Blagi oporavak dionica u četvrtak povećao je indeks Crobex na 1853 boda (rast za 0,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1855 bodova. To je 9 bodova, ili 0,5 posto manje nego na početku tjedna. Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex šest vrijednosnica je zabilježilo rast i 13 pad cijene. Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice Luka Ploče (rast za 2,0 posto) te AD Plastik (rast za 1,9 posto) i Podravka (rast za 1,1 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je šest dionica. Dionicama HT-a najviše se trgovalo u srijedu, kada se ostvarilo 2,9 milijuna kuna dnevnog prometa.

Blok-transakcije

Kroz blok-transakciju se dionicama HT u srijedu protrgovalo 2,5 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 15.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 167,50 kn. Cijena dionice HT spustila se u petak na 165,00 kn (tjedni pad za 1,2 posto) nakon što su počele spekulacije kolika bi mogla biti isplata dividende za 2017. godinu. Odgovor na ovo pitanje dioničari će dobiti u utorak, kada se budu objavile informacije sa sjednice nadzornog odbora HT-a i srijedu nakon objave poslovnih rezultata za prošlu godinu. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,3 milijuna kuna uz smanjenje cijene za 2,9 posto, na 428,00 kn. Prodavatelj povlaštenih dionica Adris grupe bio je skrbnički račun Zagrebačke banke koji je otuđio 1272 vrijednosnice. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,6 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene za 2,4 posto, na 484,00 kn. Dionicama Arena Hospitality group snažno se trgovalo krajem tjedna. U ponedjeljak i utorak vrijednosnicama Arena Hospitality group nije se trgovalo, a pojačano trgovanje krajem tjedna može biti signal kakvo poslovno izvješće za prošlu godinu očekuju dioničari jer se cijena u petak povećala na 443,00 kn (rast za 0,2 posto). Dionicama Podravke počelo se jače trgovati krajem tjedna, kada je došlo do oporavka cijene, koja je u petak dohvatila 264,00 kn (tjedni rast za 1,1 posto). Najava održavanja sjednice uprave Valamar Riviera Poreč u utorak, 20. veljače i nadzornog odbora u utorak, 27. veljače, na kojima će se raspravljati o financijskim izvještajima za prošlu godinu nije uspjela potaknuti znatnije trgovanje ovom dionicom. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 41,40 kn. To je 0,50 kn, ili 1,2 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama AD Plastik snažnije se trgovalo na početku tjedna, a nakon toga se polako smanjivao obujam prometa, pri čemu se cijena u petak povećala na 190,50 kn (tjedni rast za 1,9 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 112,18 indeksnih bodova (pad za 0,03 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, uskoro počinje objava privremenih poslovnih izvještaja za 2017. godinu - napravite vlastite analize

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike