Mozaik
BIJELI GROZD REGIONAL TROPHY 2018.

Podrumi Vukoje 1982 najbolja vinarija
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Pitko je bilo u Iloku i na Principovcu. Dok se domaćinski Iločki traminac točio, Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja (BiH) – proglašeni su najboljom vinarijom regije i postali su ponosni vlasnici regionalnog trofeja Bijeli grozd, prestižne nagrade u vinskom turizmu.

Nagradu je 2012. godine utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem enogastronomije i razvojem vinskog turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije, te se svake godine na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno i gastroturizmu dodjeljuje Bijeli grozd Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

Trendovi u turizmu

Ove se godine biralo između 19 ponuđenih vinarija, a ostala četiri mjesta zauzeli su Vuglec breg iz Škarićeva (Hrvatska), Vinarija Kopitović iz Brčela (Crna Gora), Iločki podrumi iz Iloka, te Vinarija Kovačević iz Iriga (Srbija). Sve nominirane vinarije dobile su priznanja, a pet najboljih lijepe i vrijedne uspomene, kristalne trofeje iz Staklarne Rogaška.

Osim dodjele nagrada, na ladanjskom imanju Principovac, u organizaciji G.E.T.-a, održana je i 4. konferencija o eno i gastroturizmu. Organizatori su okupili istaknute turističke stručnjake i predstavnike značajnih turističkih institucija u Hrvatskoj i Sloveniji, a kako bi raspravljali o trendovima i izazovima u turističkom sektoru, razmijenili najbolje prakse i potaknuli raspravu o važnosti jačanja suradnje javnog i privatnog sektora za održivi razvoj eno i gastroturizma.

Konferencija je bila dvodnevna, a namijenjena profesionalcima iz enogastro i turističkog svijeta svih segmenata – vinarima, proizvođačima delicija, ugostiteljima, trgovcima, touroperatorima, turističkim djelatnicima, marketinškim agencijama, institucijama, ulagačima i svima ostalima zainteresiranima iz cijele regije, te se održala uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Grada Iloka, Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Turističke zajednice grada Iloka, Pleter-usluge, Lana Karlovačke tiskare, te zlatnog sponzora Iločkih podruma d.d.

U ekspanziji

- Eno i gastroturizam jedna je od novijih grana turizma i u velikoj je ekspanziji. Bitna je činjenica da Hrvatska poput ostalih susjednih država regije može ponuditi veliki broj autohtonih sorti vina, ali isto tako i zanimljivih i ekoloških uzgojenih namirnica, što je turistima itekako zanimljivo, jer je toga u visokorazvijenim zemljama sve manje – istaknuo je Tomislav Stiplošek, glavni urednik G.E.T. Reporta i predsjednik Udruge za kulturu stola G.E.T., naglasivši da je uvjeren kako su eno i gastroturizam djelatnosti koja će donijeti prosperitet i vinarima i njihovim zajednicama.

Na konferenciji su izlagali: Željka Balja (Uvod - Tko sve upravlja destinacijom?), Ivica Miličević (Turizam u Iloku), Damir Kmećko (Ladanjsko imanje Principovac), Romana Bunčić (DMK - primjeri dobre prakse i problemi s kojima se susreću), Matej Perkušić (Je li moguće uspješno brendirati Baranju kao turističku eno-gastro destinaciju?), Ivanka Luetić Boban (Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije), Petar Misja (Primjer dobre prakse - Općina Podčetrtek), te Miroslav Varga (Google i online marketing u turizmu). Tina Eterović Čubrilo, predsjednica hrvatskog i dopredsjednica svjetskog FIJET-a, međunarodne federacije novinara i pisaca u turizmu, također je sudjelovala u radu konferencije.

- U eno i gastroturizmu vino služi kao lokomotiva gospodarskog razvoja destinacije, a ljudi koji obilaze podrume rado će probati i ostale delicije, upoznati povijest i kulturu destinacije i možda kupiti koji suvenir – zaključio je Stiplošek.

Slobodan KADIĆ
Traminac i Principovac

Traminac se na jedinstvenom vinogradarskom položaju Principovac uzgaja od 1710. godine, a Iločki podrumi od njega stvaraju vina koja osvajaju prestižne titule i priznanja na najutjecajnijim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Taj jedinstveni položaj nalazi se nadomak Iloka, a s njega se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku. Dvorac Principovac sagrađen je 1864. godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi, a sada se u njemu nalazi restoran s bogatom gastronomskom ponudom, a ladanjsko imanje nudi luksuzno i moderno uređene apartmane smještene na brežuljku pružajući privatnost, mir, tišinu i pogled koji očarava.

Najčitanije iz rubrike