Regija
KNJIGA MONS. DR. JURAJA BATELJE

Komunistički progon i Stepinčevo mučeništvo
Objavljeno 19. veljače, 2018.

BELIŠĆE - U prigodi Stepinčevih dana, koje je ove godine organizirala belišćanska Župa svetog Josipa Radnika, u gradskoj velikoj vijećnici predstavljena je knjiga “Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca”, autora mons. dr. Juraja Batelje. Knjigu u kojoj je na 677 stranica gotovo 2000 bibliografskih jedinica, izdala je Postulatura bl. Alojzija Stepinca.

Predstavljanju su, među brojnim posjetiteljima, nazočili i zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, valpovački župnik vlč. Zvonko Mrak, belišćanski fratri, te časne sestre s našeg područja. O autoru i knjizi govorio je prof. Branko Matišić, a mons. Batelja iznio je neke posebno zanimljive informacije iz svoje knjige.

- Ne samo u hrvatskom narodu, blaženi Alojzije Stepinac mučenik je za katoličku vjeru općenito uzevši. No u njegovoj žrtvi mogu i pravoslavci i pripadnici drugih vjera vidjeti kako se čuva svetost čovjekovog odnosa prema Bogu, stvoritelju svih ljudi - naglasio je u svom obraćanju mons. Batelja.

Župnik župe Belišće fra Branko Janjić, stajališta je da o “blaženom Alojziju Stepincu ne treba govoriti s političkog stajališta, kako nam se to pokušava nametnuti, jer Stepinac je za nas vjernike svetac. Mi vjerujemo u njegovu svetost, način života, služenja Crkvi, Bogu i, naravno, hrvatskom narodu”.

Fra Branko kazao je da se belišćanska župna zajednica tijekom tjedna Stepinčevih dana, koji su počeli 9. veljače, nastojala nadahnuti likom i djelom tog hrvatskog blaženika kroz promišljanje o tekstovima koji se pripisuju Alojziju Stepincu, te onim što su o njemu rekli sveti Ivan Pavao II. i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić. L. Aničić

Knjiga na 677 stranica donosi gotovo 2000 bibliografskih jedinica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike