Regija
POBUNA VJERNIKA U JELISAVCU PROTIV ŽUPNIKA

Spremni pisati i biskupu i
nadbiskupu, pa i papi Franji
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Vjernici iz Jelisavca odbijaju svoju djecu pričestiti u Markovcu Našičkom, žele da se sakrament održi u njihovoj filijalnoj crkvi

JELISAVAC - Prva pričest najvažniji je sakrament u životu svakog kršćanina i pristupanje je radost kako za djecu u trećem razredu koji pristupaju svetoj pričesti tako i za njihove roditelje. No, primanje ovog svetog čina rastužilo je roditelje prvopričesnika u Jelisavcu, selu na području grada Našica.

Nakon što je vlč. Nikola Legac, upravitelj Župe sv. Marka Evanđeliste u Markovcu Našičkom, kojoj pripada filijala Jelisavac, objavio da će slavlje prve pričesti biti u župnoj crkvi u Markovcu, a ne u filijalnoj u Jelisavcu, javno su se pobunili roditelji prvopričesnika. Ne mogu se pomiriti s takvom odlukom te su inicirali sastanak mještana u dvorani Kulturnog centra Slovaka u Jelisavcu. Okupilo se osamdesetak mještana, a osim nezadovoljnih roditelja došli su i predstavnici udruga i crkvenog odbora, dok se vlč. Nikola Legac nije pojavio.

Nekoliko roditelja razgovaralo je sa župnikom, a Doris Šustek, majka djeteta koje treba primiti svetu pričest, okupljenim mještanima prenijela je župnikove poruke i stavove.

- Župnik je odmah na početku rekao da će prva pričest biti u Markovcu. Negodovali smo i rekli da želimo da bude u Jelisavcu. Uzalud smo ponavljali da je prva pričest oduvijek bila u Jelisavcu. Nije mario za naše riječi - ispričala je Doris Šustek. Objasnila je da su župniku pročitali i dio iz Katekizma Katoličke Crkve koji se odnosi na svetu pričest.

- Najprikladnije mjesto slavlja prve pričesti je župna crkva, ali se ona može slaviti i u drugim, npr. u područnim ili filijalnim crkvama – pročitao je iz Katekizma Saša Marenjak, također otac prvopričesnika, koji je ujedno vodio sastanak.

- Nama, koji imamo prvopričesnike, trebalo bi to biti radost, a nije tako. Nagodinu će doći novi prvopričesnici i to nije samo problem roditelja nego cijelog sela - rekao je Marinjak.

Nakon mirne rasprave, vjernici su zaključili da se župniku pošalje pismo s potpisima roditelja, predstavnika te članova crkvenog i mjesnog odbora u kojem će ga zamoliti da prvu pričest održi u Jelisavcu. Ako odgovor bude negativan, vjernici su složni da protestno pismo upute požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu Đuri Hraniću, pa i papi Franji.

Roditelji prvopričesnika neće ostati sami i imaju podršku predstavnika jelisavačkih udruga.

- Zajedno ćemo se boriti jer to nije problem samo roditelja nego cijelog sela. Takvu situaciju mjesto još nije imalo. Ako ne možemo sa župnikom, ima biskup, nadbiskup, pa i papa Franjo, ako bude trebalo – bio je jasan Vlado Hulak, predsjednik Matice slovačke Jelisavac.

Sastanku je nazočio i Ivan Komak, počasni konzul Republike Slovačke za pet slavonsko-baranjskih županija, koji je obećao da će pokušati apelirati kod markovačkog župnika, ali i požeškog biskupa.

Ogorčeni vjernici ne misle odustati i ako njihova molba ne bude uslišena, organizirat će peticiju u Jelisavcu. Prosvjede za sada ne misle držati.

- Jelisavac su naselili Slovaci kupnjom posjeda grofa Pejačevića prije više od jednog stoljeća. Sa sobom su donijeli svoju kulturu, običaje i vjeru. Krstitke, prve pričesti i vjenčanja oduvijek se obavljaju u našoj crkvi. Ne želimo da se ta tradicija ugasi - poručili su nezadovoljni vjernici.

Snježana FRIDL
Vlč. Legac: To je crkveno pravilo

Prozvanog župnika, vlč. Nikolu Legca, zamolili smo za komentar nakon što je odslužio svetu misu u crkvi sv. Elizabete u Jelisavcu. Začudio se zbog čega roditelji negoduju. “ Ne znam što bih rekao. To je crkveno pravilo, jedna normalna stvar u crkvenoj praksi da prva pričest bude u mjestu gdje je župna crkva”, rekao je župnik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera