Regija
“ZAŽELI”… BAR OSNOVNO OBRAZOVANJE

Imaju 40 - 50 godina, žele posao, no nemaju čak ni osnovnu školu
Objavljeno 20. veljače, 2018.
Odrasli bez osnovne škole mogu je završiti na trošak države, ali - nemaju gdje

ĐAKOVO/LEVANJSKA VAROŠ - Aktualni program “Zaželi”, koji ciljano želi radno angažirati skupinu nezaposlenih žena određene obrazovne razine – minimalno završena osnovna škola i maksimalno završena srednja škola - a koji u svakoj sredini gdje se provodi ima odličan odziv, na nekim područjima ipak zapinje. Primjer je za to Općina Levanjska Varoš, koja također na svom području provodi program “Zaželi”, uz kvotu od 25 žena, a interes za program iskazala je 41 nezaposlena stanovnica te najnerazvijenije općine Đakovštine, a koja je taj neslavan epitet potvrdila i na ovom slučaju. Jer, kaže načelnik Slavko Tidlačka, među 40-ak žena njih četiri, kada je svijet već poduboko zagazio u 21. stoljeće, nema završenu ni - osnovnu školu.

– To nas je iznenadilo jer tako ne mogu ni na kakvu edukaciju. S druge strane, i one su zatečene jer već u startu “ispadaju iz igre”. Kažu da u poslovima koje su dosad obavljale, a bili su to uglavnom pomoćni poslovi kod nekih ovdašnjih poslodavaca, to od njih nije traženo… - kaže Tidlačka. Općina je, dodaje, voljna pomoći tim ženama da završe osnovnu školu, no i tu je zapelo.

– U Đakovu se ne nude programi za završetak osnovne škole, dok ih u Osijeku u privatnim otvorenim učilištima ima, ali, kažu, nemaju interesa za njihovo održavanje bez bar 15-20 polaznika. Htjeli smo da završe osnovnu školu, da se mogu zaposliti bar danas-sutra u poljoprivredi, kao gerontodomaćice i sl., ali… - dodaje Tidlačka.

Niska osviještenost

Četiri žene bez završene osnovne škole u dobi su od 40 do 50 godina. Kako je moguće da u 2018. godini, u vremenu smartphonea, skypa i dr. tehnoloških alata netko nema završenu ni obveznu, osnovnu školu?

– A tako je donedavno bilo na selu. Ženskoj djeci govoreno je da škola nije za njih, da je žensko za udati se, rađati i raditi po kući i gospodarstvu. Nije se marilo, nije se vodilo računa… - pojašnjava prvi čovjek općine.

U tom kraju su i dva muškarca bez završene osnovne škole, no njima je lakše pronaći neki pomoćni posao kao što je rad u šumi, u sječi drva i dr. Obrazovanje odraslih za završetak osnovne škole ide na trošak države pa bi Općina u rješavanju ovog problema bila samo posrednik.

– Žao nam je da te žene nemaju uvjete jer potrebe za programom “Zaželi” kod nas su velike. Pomoć tih žena u domaćinstvu treba 140 - 150 starih osoba, a programom će zasigurno biti obuhvaćeno njih oko 130. Njima je počesto dovoljno i da samo imaju s kim razgovarati, čuti lijepu riječ, a kamoli što će im te žene donositi lijekove, otići u trgovinu, obaviti poslove po kući i drugo što je obuhvaćeno projektom. Žao nam je zbog ove četiri žene bez završene osnovne škole, možda bi u tom projektu bile okretnije, vrjednije od onih koje imaju uvjete za nj - kaže Tidlačka, čijoj je općini kao nositelju projekta na tom području za njegovu provedbu osigurano 3,9 milijuna kuna.

U đakovačkom učilištu Mentor, kaže stručna voditeljica obrazovanja Marija Vlajčić, za bilo kakvu edukaciju obvezni je uvjet završena osnovna škola.

Ne mogu nikamo

– To je minimum za sve naše programe – i za osposobljavanje, i za usavršavanje, i za prekvalifikaciju, za sve. Obrazovanje odraslih za završetak osnovne škole financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja - kaže Vlajčić i dodaje kako je niska osviještenost vezana uz to pitanje, kao i potreba za cjeloživotnim učenjem što je trend, ono što današnji sve zahtjevniji svijet rada, s fleksibilnim tržištem, zahtijeva.

Program obrazovanja odraslih prije 10-11 godina u Đakovu je provodila OŠ I. G. Kovačića.

– Prvotno je odziv bio dobar, dob od 16 do 45 godina, a potom smo, u dvije godine zaredom, pokušali opet s njim, no odziv je bio vrlo slab, nedovoljan da bi škola angažirala dodatni kadar za taj program koji je država financirala značajnim iznosom po kandidatu - kaže ravnatelj Tihomir Benke o posljednjoj prilici u gradu kojom su odrasli bez završene osnovne škole mogli steći bar tu, minimalnu naobrazbu.

Tidlačka kaže kako je program “Zaželi”, koji žene, dodaje, radno angažira 23 mjeseca s mogućnošću produženja, u tom kraju to više dobro došao jer je to područje s vrlo niskom zaposlenošću, i to upravo među ženama. Nakon javnog natječaja, danas počinju razgovori s prijavljenim kandidatkinjama, a u Općini ocjenjuju da će s poslom pomoći starim osobama, nakon edukacije, početi u ožujku.

Prema nekim podatcima, u Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 12.400 nezaposlenih osoba bez završene osnovne škole.

Suzana ŽUPAN
U 4 sela ni jedna zaposlena žena

U kraju niske zaposlenosti kakvo je područje općine Levanjska Varoš, u više sela, njih četiri, kaže načelnik Slavko Tidlačka, nema ni jedne zaposlene žene. Ni jednu zaposlenu nemaju Paučje, Milinac, Ratkov Dol i Ovčara. Dijelu žena koje imaju uvjete za prolazak na projektu “Zaželi” bit će to prvi radni angažman. Dio njih radio je dosad, naime, samo u javnim radovima.

U gradu nitko bez osmoljetke

A kakva je obrazovna struktura prijavljenih kandidatkinja za program “Zaželi” u posve drugačijoj sredini od varoškog kraja, u gradskoj sredini poput đakovačke, ima li tu prijava žena bez završene osnovne škole?

- Nije nam se javio nitko bez završene osnovne škole. Nama su se, dapače, javljale žene i s višom školom, no one nisu mogle proći jer se za najvišu naobrazbu u ovom programu traži srednja škola - kaže tajnica đakovačke Socijalno-humanitarne udruge “Svjetlost” Vesna Kaselj. Inače, “Svjetlosti” se za “Zaželi” javilo 20-ak žena, a traženo ih je 15.

zanemarene

ŽENSKOJ DJECI GOVORENO JE DA ŠKOLA NIJE ZA NJIH

12.400

nezaposlenih osoba bez završene osnovne škole bilo je u Hrvatskoj 2017. godine

Najčitanije iz rubrike