Autoglas
SVEČANO U STUTTGARTU

70 Godina sportskih automobila Porsche
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Brzo. Puritanski. Emotivno. U posljednjih 70 godina brend Porsche bio je sinonim za stvaranje sportskih automobila po najvišem standardu. Prvo vozilo koje je nosilo ime Porsche registrirano je 8. lipnja 1948.: bio je to 356 "No. 1" Roadster. Možemo reći da je toga dana brend Porsche rođen. Model 356 je snove Ferryja Porschea o sportskom automobilu pretvorio u stvarnost.

- Njegova vizija u to vrijeme utjelovljuje sve vrijednosti koje i danas definiraju brend - rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Porsche AG. Prema njegovim riječima, tradicija je opredjeljenje. “Bez tradicije i naših temeljnih vrijednosti, ne bismo bili ovdje gdje smo danas”, objasnio je Blume dodajući kako planiraju održati standard tehničke izvrsnosti koju je postavio Ferry Porsche i u budućnosti. Inteligentna dinamička mobilnost ima svijetlu budućnost. “Imamo iznimnu tehnološku stručnost, kreativne zaposlenike i jedinstveni timski duh. Imamo ono što je potrebno kako bi brend Porsche i dalje fascinirao - čak i za 70 godina”, kaže Blume.

Start 1900.

Povijest marke Porsche započinje 1948. godine. Ipak, temelj proizvođača sportskih automobila izgrađen je na životnom radu profesora Ferdinanda Porschea koji je nastavio njegov sin Ferry. Ferdinand Porsche prvi je dizajnirao inovacije za automobilsku industriju već početkom prošlog stoljeća. Godine 1900. napravio je električni automobil s prijenosom pogona na kotače, poznat kao Lohner-Porsche, vozilo na kojemu će se tada temeljiti razvoj prvog svjetskog osobnog automobila s pogonom na sve kotače (4x4). U istoj godini, stvorio je predložak za hibridna vozila razvojem mješovitog benzinsko-električnog pogona. Godine 1931. Ferdinand Porsche utemeljio je vlastiti inženjerski ured.

"Berlinsko-rimski automobil", predstavljen 1939. godine, bio je početak njegove ideje o sportskom automobilu koji nosi naziv Porsche, iako je taj san kasnije ostvario njegov sin Ferry u 1948. modelom 356. Nasljednik modela 356, Porsche 911, koji je dizajnirao sin Ferryja Porschea, Ferdinand Alexander, konačno je donio prodor tvrtki kao jednoj od vodećih proizvođača sportskih automobila u svijetu kako iz tehničke, tako i iz dizajnerske perspektive.

Temelj na legendi

Porsche 911, koji je 1963. godine prvi put predstavljen javnosti, do danas je proizveden u više od milijun primjeraka. "Iako je model 911 bio konzistentno razvijan u idućim desetljećima i poboljšavan mnogo puta s pomoću novih, inovativnih tehnologija, ni jedno drugo vozilo nije uspjelo zadržati svoju izvornu srž na isti način kao i 911.", kaže Blume.

- Svi Porsche modeli koji se razvijaju sada i koji će biti razvijani u budućnosti temeljeni su na ovom sportskom automobilu. Kao pijedestal marke, 911 je postao sportski automobil iz snova, osvajajući srca entuzijasta diljem svijeta, kaže Blume.

Budućnost Porsche sportskih automobila već dolazi na startnu liniju, u obliku modela Mission E, prvog tehnološkog prvaka iz Zuffenhausena s isključivo električnim pogonom. Ovaj koncept vozila kombinira prepoznatljiv emocionalni Porsche dizajn, izvanredne mogućnosti vožnje i suvremenu svakodnevnu funkcionalnost. Model s četiriju vrata te četiri pojedinačna sjedala pruža sustav učinkovitosti od preko 440 kW (600 KS) i doseg veći od 500 km, ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi te vrijeme punjenja od oko 15 minuta za 80 % potrebne električne energije. Porsche je uložio oko milijardu eura u ovaj futuristički projekt, stvorivši više od 1200 dodatnih poslova samo u sjedištu tvrtke u Stuttgartu-Zuffenhausenu, gdje će se model Mission E proizvoditi.M.Bugarić

BROJNE OBLJETNICE U SVIJETU

Porsche obilježava ovu slavljeničku godinu brojnim aktivnostima u cijelom svijetu. Upravo je otvoren “Porsche efekt” u Petersen Automotive muzeju u Los Angelesu, dok će u Njemačkoj biti otvorena izložba prvih “70 godina Porsche sportskog automobila”, a održat će se od 20. do 31. ožujka na “DRIVE, Volkswagen Group Forumu” u Berlinu. “Festival brzine” koji će se održavati od 12. do 15. srpnja na Goodwood trkaćoj stazi u Velikoj Britaniji također će proslaviti obljetnicu.