Mozaik
ČUVA STARE TEHNIKE RUČNOGA RADA

Sedam godina rada Etno udruge “Vrijedne ruke”
Objavljeno 20. veljače, 2018.

Etno udruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca osnovana je 2011. godine, u Vinkovcima, s ciljem istraživanja i očuvanja starih tehnika ručnoga rada koji su na području Slavonije i Srijema izrazito brojne i raznolike, a ove godine obilježila je sedam godina uspješnog rada i jedna je od udruga koja su prema svom radu i djelovanju za primjer ostalim udrugama.

- U početku je bilo samo sedam članica, a danas ova etnoudruga ima trideset i taj broj je u stalnom porastu. Treba napomenuti da udruzi kroz radionice pristupaju uglavnom žene koje poznaju mnoge tehnike ručnog rada, ali i one koje sa sobom donose samo mnogo dobre volje za proširenjem svoga znanja i kvalitetno druženje - rekla je Željka Renić, predsjednica Etno udruge “Vrijedne ruke”.

Brojne kolekcije

U svom radu napravile su mnoge kolekcije kao što su: “Zlatovez po kartonu” (tradicionalna tehnika korištena pri izradi narodnih nošnji), “Necanje - staro i novo” (tehnika izrade mreže koja se prepliće koncem), “Širite se šlingani rukavi” (čipka stvarana obrađivanjem rupica na platnu), “Vez i svilovez” (tradicionalna tehnika), “Heklanje”, “Čunčanje”, “Tkanje sa tkalačkog stana”, “Etno-jeans”, “Motivi-sunčana čipka” i “Priplet”, od kojih su posljednje tri oblikovane u 2017. godini. Osim navedenih oblikovale su i tematske kolekcije kao što su: “Orion - priča o gradu Vinkovcima”, na temu Orion - najstariji indoeuropski kalendar na posudi, “Priča o vinu” u suradnji s Iločkim podrumima, a u čast vinogradara i vinara, “Slike na putovanju” kolekciju su oslikali slikari iz cijele Hrvatske, “Šahovnica” u nacionalnim bojama šahovnice, te “Ususret proljeću – mantili”.

Ono što svakako krasi Etno udrugu “Vrijedne ruke” je i održanih više od sedamdesetak revija i to na Festa dei popoli u Padovi (Italia), X. Konvenciji UNESCO-a o nematerijalnoj baštini u Dubrovniku, CRO-TOUR - sajmu turizma u Zagrebu, Gastro stol - sajmu u Biogradu na moru, Jarunskoj dugi u Zagrebu - humanitarnoj reviji za distrofičare grada Zagreba, u Novigradu na Dobri u suradnji sa Udrugom amputiraca grada Zagreba, zatim u Osijeku, Novigradu na Dobri, a u Bosni i Hercegovini gostovali smo u Orašju, Žepču, Novom Travniku, Tesliću, Mostaru, dok smo u Vojvodini sudjelovali dva puta na “Mikinim danima” u Bačkom Brijegu.

Planovi za 2018.

Osim etnorevija održavaju se i radionice u suradnji s Posudionicom narodnih nošnji iz Zagreba, kulturno-umjetničkim društvima, muzejima, domovima umirovljenika i u čitaonicama.

- Zanimljivu suradnju ostvarujemo i sa slikarima koji nam oslikavaju odjeću, a mi revijama obogatimo programe otvorenja njihovih izložbi ili likovnih kolonija.Tragajući za izvornim mustrama, propitujemo i kustosice muzeja, u Vinkovcima Ljubicu Gligorević i u Đakovu Mariju Gačić. Uz stalnu pomoć Grada Vinkovaca, u čijem prostoru godinama održavamo naše susrete i pomoć Vukovarsko-srijemske županije surađujemo i s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, Udrugom osoba s invaliditetom “Bubamara” Vinkovci, te s udrugama slikara iz Vinkovaca, Otoka, Županje i Zagreba - rekla je Renić.

Prema riječima Željke Renić pozvani su na još nekoliko gostovanja u Slavoniji i u inozemstvu, a u 2018. dogovorena je suradnja s Udrugom Vinkovački šokački rodovi, Zavičajnim muzejom u Travniku (BiH), a pozvane su i na Mostarski međunarodni sajam.

Mario KOKAJ

Željka Renić

predsjednica Etno udruge “Vrijedne ruke”

Udruzi kroz radionice pristupaju uglavnom žene koje poznaju mnoge tehnike ručnog rada, ali i one koje sa sobom donose samo mnogo dobre volje za proširenjem svoga znanja i kvalitetno druženje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike