Sport
RIJEKA I TREĆI PUT PALA

Zekić namršten unatoč pobjedi nad prvakom
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Osjećam isto i kada pobijedimo i kada gubimo, rekao je trener Osijeka Zekić

Osijek je uspio i treći put ove sezone pronaći pobjedničku formulu u sudaru s aktualnim prvakom Hrvatske Rijekom. Dugo je trebalo treneru Osijeka Zoranu Zekiću kako bi došao na štih u utakmicama protiv Matjaža Keka. Prvu pobjedu ostvario je tek u desetom pokušaju, kada su bijelo-plavi ljetos slavili s 1:0 u Gradskom vrtu.

No, očito se Zekiću svidio taj osjećaj, pa je sad već u seriji pobjeda nad Riječanima. Ova je za Osijek iznimno važna jer su se nakon “iskakanja iz tračnica” u susretu protiv Dinama prije tjedan dana iznad momčadi, ali i iznad klupskih ambicija pojavili određeni upitnici, pa čak i otvoreni pesimizam. Toliko tipično za naš mentalitet u kojem se pobjede razuzdano slave, a porazi doživljavaju kao konačna tragedija. No, susret protiv Rijeke pokazao je kako nema razloga za histeriju. Možda bi dio navijača želio brži progres bijelo-plavih, što je legitimno, ali polaganiji put prema visoko postavljenom konačnom cilju ipak je prirodniji. Uglavnom, Osijek je opet treći, a pobjeda nad izravnim konkurentom u toj borbi sigurno će vratiti osmijehe u Osijekovu svlačionicu.

Dobre odluke

Trener Zoran Zekić donosio je prije i tijekom susreta dobre taktičke odluke. Probleme koje ima na lijevoj strani obrane zbog ozljede kapetana Borne Barišića odlučio je riješiti s Tomislavom Šoršom. Bilo je onih koji su sumnjičavo vrtjeli glavom uoči susreta zbog takvog izbora, ali pokazao se dobrim.

- Šorša nam je donio sigurnost. Osim toga, jako dobro poznaje Kvržića, koji je bio na njegovoj strani terena kojeg iznimno cijenim kao igrača i nastojali smo ga što bolje neutralizirati, a odgovornim shvaćanjem zadataka Šorša je pomogao i Baraću u defenzivnom dijelu - objasnio je Zekić.

Dobra je i hrabra bila odluka o zamjeni Mudražije već u 35. minuti. Upadao je Mudražija iz pogreške u pogrešku, ali nije bio jedini razlog zbog kojeg se Zekić odlučio na zamjenu.

- Rijeka je ostala s igračem manje, pa nije bilo potrebe za dva defenzivna veznjaka - rekao je Zekić.

Nije izgledao najzadovoljniji iako je njegova momčad treći put ove sezone svladala aktualnog prvaka, a ujedno je i nastavila niz utakmica u kojima je zabila pogodak. On je sad na brojci 34. Brzo je Zekić otkrio zbog čega je namršten.

- Prvo, doveli ste me svi skupa u situaciju da se osjećam isto i kada pobijedimo i kada gubimo. Nisam i neću biti trener koji ovisi o jednom rezultatu. Slijedim svoju viziju i klupsku strategiju. Drugi dio koji me naljutio jest taktička neodgovornost nakon što smo poveli s 2:0. Pojedinci su se počeli ponašati nonšalantno na terenu, zaboravili su na zadatke koje su imali, a to tako neće ići. Dok sam ja trener, bez obzira na to bio popularan ili ne, igrat ćemo onako kako ja kažem, a ne da se prepuštamo željama publike. Za one kojima to nije jasno neće biti mjesta na terenu. Zbog te neodgovornosti na koncu smo primili pogodak i stvorili si nepotrebnu nervozu u završnici utakmice, odlučno je poručio trener bijelo-plavih.

Ukupno gledajući, Osijek je pružio pristojnu igru. Zekić je želio bržu i agresivniju momčad, što je na kraju i dobio.

- Nadam se kako su igrači shvatili kako trebamo igrati ako želimo pobjeđivati. Moramo biti radna momčad s puno kretanja bez lopte. Na taj smo način zaradili rano Župarićevo isključenje koje nam je otvorilo put prema pobjedi.

Grezda i Lopa

Osijek je na terenu baš djelovao kao momčad, svi su odigrali korektnu utakmicu.

Malo više od ostalih izdigao se Eros Grezda, čija energija uvijek iznova fascinira. U prvom je poluvremenu baš terorozirao obranu Rijeke. Zaradio je Župarićevo isključenje, stoperima je stalno bio za vratom, a pripremio je i dvije čiste prilike za pogodak (Lopa i Mioč). U nastavku susreta malo se smirio, ali mogao je biti strijelac. Zapravo po prikazanom je i zaslužio pogodak. Eros je već konstanta, no zato je znake buđenja pokazao Dmitro Lopa. Nije zabio, a mogao je, ali bio je latentna opasnost za Riječane. Opet su se pojavili njegovi odlučni prodori po lijevoj strani, kad on tako krene, baš ga je milina gledati. Iz jednog takvog prodora iniciran je prvi pogodak. I zapravo je uz tri osvojena boda, Lopina dobra igra najbolja vijest. Dobio je Zekić još jednu dobru stvar – izvođača kaznenih udaraca. Hajradinović ima mirnoću, pa se navijači više ne moraju tresti od straha hoće li Osijek realizirati kazneni udarac kada mu bude dosuđen. Uglavnom, nakon gorke četiri pilule koje su progutali na premijeri protiv Dinama, Osječanima je bilo jedino važno pobijediti. Uspjeli su u tome i tu se nema što dodati. Zapravo, Zekić ima:

- Nadam se da sad nećemo opet poletjeti i otići u drugu krajnost. Pobjeda je dobra, ali moramo popraviti realizaciju. Taj nas problem sprječava da si damo oduška u kreaciji i zaigramo lepršavije i ljepše za oko. Zbog promašaja smo stalno u napetosti, pa nam put do pobjede izgleda mukotrpan - zaključio je Zekić.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme prohladno. Teren težak za igru. Gledatelja: 3125. Sudac: Duje Strukan (Split) – 6,5. Strijelci: 1:0 Grgić (49), 2:0 Hajradinović (56-11m), 2:1 Pavičić (86). Žuti karton: Boban (Osijek). Crveni karton: Župarić (Rijeka).

IGRAČ UTAKMICE: EROS GREZDA (OSIJEK)

OSIJEK                              2  (0)

Malenica 6, Grgić 6, Škorić 7, Barać 6, Šorša 6, Mioč 6, Mudražija 5 (od 36. Marić 6,5), Grezda 7, Hajradinović 6,5, Lopa 6,5 (od 85. Bočkaj -), Boban 6,5 (od 73. Ejupi -).

RIJEKA                              1  (0)

Sluga 6, Raspopović 6, Punčec 5,5, Župarić 5, Zuta 6, Bradarić 6, Grahovac 5,5 (od 73. Capan -), Kvržić 6,5 (od 47. Puljić 5,5), Pavičić 6, Acosty – (od 14. Escoval 6), Čolak 5,5.

1:0

Lopa je probio po lijevoj strani, uposlio Bobana, koji je proslijedio loptu u sredinu, a ona je na kraju došla na drugu vratnicu do Grgića, koji je iz teške pozicije uz pomoć Sluge i Zute ipak nekako uspio pronaći put do mreže

2:0

Dvoboj Raspopovića i Bobana Strukan je na sugestiju prvog dodatnog suca Frana Jovića okarakterizirao kao kazneni udarac. Hajradinović je siguran izvođač. Poslao je loptu u lijevi gornji kut

2:1

Ubačaj Zute obrana Osijeka izbila je tek do Pavičića, koji je na rubu kaznenog prostora "uhvatio" volej i pogodio donji lijevi kut

iskupljenje

OSIJEK SE VRATIO NA TREĆE MJESTO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini