Novosti
SDP PODRŽAO BERNARDIĆEV PROGRAM

Uvode “jedan član - jedan glas” i 50 % žena na listama
Objavljeno 18. veljače, 2018.

Iako su se uoči sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a, održanih u subotu, mogle čuti primjedbe na novi prijedlog programa SDP-a “Za dobro društvo” te se nagađalo o burnoj raspravi, Predsjedništvo ga je jednoglasno izglasalo i poslalo u javnu raspravu. Ona traje do 1. ožujka, nakon koje će se, 3. ožujka, ponovno sastati Glavni odbor i utvrditi konačni prijedlog programa, koji će predložiti stranačkoj konvenciji.

Glavni odbor SDP-a raspravljao je i o prijedlogu novog statuta koji bi također trebao biti donesen u ožujku, a koji, prema riječima predsjednika SDP-a Davora Bernardića, ima za cilj demokratizaciju i decentralizaciju stranke. Novi statut tako uvodi model “jedan član - jedan glas” za izbor svih funkcija u stranci, a Bernardić je poručio i da će SDP na izbornim listama ubuduće imati 50 posto žena, prema “zip-modelu”. Ocijenio je to doprinosom mijenjanju paradigme politike u Hrvatskoj, pogotovo u svjetlu toga što vladajući odbijaju ratificirati Istanbulsku konvenciju za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji. “Hrvatska politika više neće biti ista. Više žena znači i bolju politiku”, istaknuo je Bernardić.

Bernardić je kazao da je ponosan što dvadesetak akcijskih radnih grupa, ustrojenih na team-buildingu u Ogulinu, radi svoj posao i priprema niz zakonskih prijedloga nastojeći riješiti nagomilane probleme u državi. Članovima Glavnog odbora poručio je da moraju vratiti vjeru u hrvatsku politiku, institucije, pravosuđe, ujednačiti sudsku praksu kako se više ne bi događalo da se od prvostupanjske do pravomoćne presuda iz korijena promijeni. Istaknuo je kako je prošla godina u Hrvatskoj bila burna, ali kako će 2018. biti još burnija jer je to godina razotkrivanja i istine. Bernardić je iznio i planove predstojećeg djelovanja SDP-a i rješenja koja će ponuditi, među kojima ističe promjene Ovršnog zakona. I.Bošnjak

Mrsićeve kritike

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić kritizirao je prijedlog stranačkih dokumenata, ocijenivši da će time umjesto modernog statuta koji bi pokazao gdje SDP treba biti u budućnosti dobiti statut “koji čuva predsjednika SDP-a tu na Ibleru da bude zaštićen kao lički medvjed”. “Nadam se da će Glavni odbor poslušati apel nekih od nas da se prijedlozi programa i statuta vrate članovima, jer sve djeluje vrlo nepripremljeno, a članstvo ima što reći o tim dokumentima”, kazao je Mrsić. Na sjednici Glavnog odbora, kako se doznaje, ipak je usvojen amandman prema kojemu će u novom statutu stajati da se nakon redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora moraju održati i unutarstranački izbori.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a