Novosti
PRVI KONGRES OBOLJELIH OD PSORIJAZE

U Hrvatskoj od psorijaze boluje više od 70 tisuća ljudi
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze održan je u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu, na kojemu su se okupili stručnjaci za tu kroničnu kožnu bolest te domaće i strane udruge pacijenata, izvijestio je u nedjelju organizator, Društvo psorijatičara Hrvatske. Na skupu, održanom u subotu, razmijenjena su iskustava, a strani gosti upoznali su se s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze, od koje boluje oko tri posto svjetske populacije.

Na kongresu su oboljeli od psorijaze dobili priliku o toj bolesti razmijeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. S naftalanoterapijom, prema kojoj je Hrvatska, uz Azerbajdžan, jedinstvena u svijetu, liječnici su upoznali pacijente iz Italije, Španjolske, Češke, Slovačke i Srbije, rekla je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

“Izuzetno sam zadovoljan da je Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze međunarodnog karaktera održan u Naftalanu, koji od svog osnutka 1989. godine predano i uspješno liječi psorijatičare. Od tada do danas imali smo 40.000 stacioniranih pacijenata, od kojih 60 posto s dijagnozom psorijaze”, rekao je ravnatelj Naftalana Goran Maričić.

Od psorijaze boluje od 1 do 3 posto svjetske populacije. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od psorijaze boluje između 70 i 80 tisuća ljudi, podatci su Društva psorijatičara Hrvatske. H

SUOČENI S DRUŠTVENOM STIGMOM

U razmjeni iskustava predstavnici udruga oboljelih, među brojnim problemima koje imaju zbog psorijaze, posebno su istaknuli društvenu stigmu s kojom se zbog te bolesti suočavaju, budući da je koža zahvaćena psorijazom mnogima odbojan prizor, iako nije riječ o zaraznoj bolesti.

Možda ste propustili...