Novosti
IZLAZAK IZ UTRKE ZA ČELNICU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA

Orešković: Povlačim kandidaturu jer nemam potporu u parlamentu
Objavljeno 18. veljače, 2018.

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je u nedjelju Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak, kada je njezina protukandidatkinja dobila znatno veći broj glasova zastupnika.

“Sasvim jasno, ovoga trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu te povlačim svoju kandidaturu”, naglasila je Orešković u telefonskoj izjavi za Hinu. Naglasila je i kako neprihvatljivom smatra izjavu saborskog zastupnika Branka Bačića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a, koji je, nakon tajnog glasovanja saborskih zastupnika, na kojem ni jedna od dvije kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva, Orešković i Nataša Novaković, nije dobila potreban broj glasova, kazao da “ako bude, potrebno bit će i treći krug. Ako ni tada ni jedna kandidatkinja ne dobiju većinu glasova, bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednika Povjerenstva”, kazao je tada Bačić.

Komentirajući tu Bačićevu izjavu, Dalija Orešković rekla je kako joj je neprihvatljiva, jer bi, ako bi se ponovio natječaj, to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva i rješavanja aktualnih predmeta.

Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz dosadašnju predsjednicu Daliju Orešković, kandidirala se Nataša Novaković. U petak, na glasovanju u Hrvatskom saboru, ni jedna nije dobila potrebnih 76 glasova. Naime, Nataša Novaković dobila je 75, a Dalija Orešković 46 glasova. No izabrani su članovi Povjerenstva - Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tatijana Vučetić. Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na pet godina, a na dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) njezinu je odluku ocijenio “logičnim potezom”.

“Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao”, izjavio je Hrelja komentirajući za Hinu njezinu odluku. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se “dogovorili” da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice. “Njezina je procjena dobra”, ocijenio je Hrelja, izrazivši žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo nije drukčije vrednovao dosadašnji rad. Hrelja ne dvoji da, unatoč tomu što je Orešković povukla kandidaturu, druga kandidatkinja mora proći drugi krug i u tajnom glasovanju izboriti 76 glasova. Stav predsjednika saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanadera (HDZ) za sada nije poznat, jer nije odgovarao na telefonske pozive, kao ni Branka Bačića, predsjednika HDZ-ova kluba zastupnika. H

Peđa Grbin

potpredsjednik SDP-a

DOBIT ĆEMO POVJERENSTVO ZA SKRIVANJE SUKOBA INTERESA

“Potpuno razumijem njezine razloge za povlačenje kandidature. Nažalost, već mjesecima je jasno da HDZ sa svojim satelitima želi uškopiti rad Povjerenstva za sukob interesa jer mu ne odgovora postojanje neovisnog tijela koje će propitivati ponašaju li se političari u obnašanju dužnosti onako kako bi trebali”, komentirao je za tportal odluku Dalije Orešković potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. “Naravno da se radu Povjerenstva može naći sto prigovora, ali moramo biti svjesni da je ovo povjerenstvo bilo prvo neovisno izabrano i po novom zakonu. Ono je moralo stvoriti praksu i pronaći mjeru između dopuštenog i nedopuštenog i njegov rad moramo pozitivno ocijeniti. To više boli što je sada već evidentno da će sastav novog povjerenstva biti takav da ga možemo nazvati povjerenstvom za skrivanje sukoba interesa”, dodao je Grbin. D.Pav.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

U SRIJEDU POČINJU RADOVI NA GRANIČNOM PRIJELAZU

Za godinu dana u funkciji novi most kod Gradiške?

Najčitanije iz rubrike