Novosti
PROBLEM I NA CRNOGORSKIM GRANICAMA

Pojačan pritisak ilegalnih migranata
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Granična policija Bosne i Hercegovine od prosinca 2017. evidentirala je pojačan pritisak ilegalnih migranata iz Crne Gore, koji je nastavljen i u prvim mjesecima ove godine, rekle su u subotu crnogorske sigurnosne službe. “U siječnju i veljači 2018. evidentirano je 146 ilegalnih prelazaka državne granice, a od ilegalnog ulaska u BiH odvraćeno je 325 osoba”, rekle su službe u odgovoru novinarima crnogorskog javnog servisa, koji su obišli pogranična područija preko kojih, kako kažu, vodi nova takozvana južna migrantska ruta. Službe ocjenjuju kako se “više ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, nego o sve organiziranijim i češćim pokušajima ulazaka migranata u BiH iz smjera Crne Gore”.

Ta ruta, kako je nedavno objavio Jutarnji list, polazi iz Grčke, skreće prema Albaniji te iz Crne Gore preko mjesta Nudo ulazi u Aranđelovo i Trebinje u BiH. Koridor kroz Hrvatsku, prema navodima Jutarnjeg lista, ide kroz Karlovačku županiju, a u Sloveniju ulaze preko rijeke Kupe. Novinari su posjetili pogranična mjesta Nudo i Aranđelovo i dobili potvrdu mještana da su vidjeli migrante. Kažu da se uglavnom kreću noću, ponekad i glavnom cestom, ali najčešće šumskim stazama, izbjegavajući službene granične prijelaze između Crne Gore i BiH.

I podatci crnogorske granične policije upućuju na to da je došlo do otvaranja novog kraka migrantske rute. “U prošloj godini prihvatili smo 176 osoba koje su vraćene iz Republike Hrvatske i 248 iz BiH”, kazao je za televiziju Crne Gore Vesko Damjanović, pomoćnik direktora crnogorske granične policije. Damjanović se požalio da se sporazum o readmisiji ilegalnih imigranata između Crne Gore i Albanije ne poštuje u cijelosti. “Mi osobe koje su ušle u Crnu Goru iz smjera Albanije, a ne zatraže azil na teritoriju Crne Gore pokušavamo po skraćenom postupku vratiti u tu zemlju, ali ih albanski službenici ne prihvaćaju, jer navodno nisu evidentirani u toj zemlji”, kaže Damjanović. Crnogorska granična policija je 2017. zabilježila 614 ilegalnih prelazaka granice, a azil u Crnoj Gori prošle godine zatražilo je 849 osoba. U crnogorskoj graničnoj policiji tvrde da migranti koji ilegalno uđu u Crnu Goru ne žele ostati u toj zemlji te da centar za tražitelje azila koriste kao predah kako bi nastavili svoj put k zapadnoj Europi. H

Službe ocjenjuju kako se više ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima