Osijek
SANITARNA INSPEKCIJA O SAMOPOSLUŽNIM PEKARNICAMA:

Djelatnici trebaju obratiti više pozornosti na ponašanje kupaca
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Vezani članci

SAMOPOSLUŽNE PEKARNICE - ZA I PROTIV

Kupac: Prekipjelo mi je kad je čovjek kajzericu s poda vratio u vitrinu

Nakon što su neki Osječani prošlog tjedna javno podignuli glas protiv samoposlužnih pekarnica u trgovačkim centrima zbog upitnih higijenski uvjeta u kojima se nude pekarski proizvodi, oglasila se i Sanitarna inspekcija Ministrastva zdravstva. Kažu, mišljenja su da samoposlužne pekarnice nisu najbolje rješenje za prodaju kruha i peciva. No takva je praksa dopuštena zbog usklađivanja naših propisa s propisima EU.

- Pravilnik o higijeni hrane jasno propisuje da hrana u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi ju mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi, štetnom za zdravlje ili tako kontaminiranom da bi bilo nerazumno očekivati da se može konzumirati u takvom stanju. Sanitarna je inspekcija do 2012. godine u svojim postupanjima tražila, provodeći citiranu odredbu, da u maloprodaji pekarski dio ima odvojen prostor u kojem se prodaja obavlja preko prodavača na primjeren način hvataljkama i sl. Ako se kruh prodavao izvan tog prostora, morao je biti zapakiran u jednokratnu ambalažu. No kako je s ulaskom u Europsku uniju jedna od stranaka imala pozivanje na tumačenje ove odredbe dano presudom u predmetu C 382/10 Suda u Luxembourgu, iz koje je razvidno da se radilo o tumačenju upravo citirane odredbe Uredbe 852/2004/EZ, prema kojoj Sud daje mišljenje da kupac može doticati hranu, Sanitarna je inspekcija bila u obvezi dopustiti praksu da kupac može s pomoću hvataljki ili rukavica sam uzimati hranu za kupnju - kažu u Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva. Ističu kako je trgovačkim lancima, pod prijetnjom sankcijama, napomenuto da se kupcima mora osigurati uzimanje nekontaminirane hrane.

Iako Sanitarna inspekcija na području Osijeka nije zabilježila pritužbe građana na higijenske uvjete u samposlužnim pekarnicama trgovačkih centara Kaufland i Lidl, inspekcijski je nadzor u osječkim poslovnicama tih trgovaca ipak obavljen.

- Pri provedbi inspekcijskog nadzora u navedenim prodajnim objektima sanitarni inspektori nisu zamijetili nehigijensku manipulaciju pekarskim proizvodima od strane kupaca. Vjerojatno se događa da se pojedini kupci pri izboru kruha ili peciva ne koriste rukavicama za jednokratnu uporabu ili hvataljkama, dodiruju više proizvoda kako bi odabrali proizvod koji zadovoljava “njihove kriterije”. Dodatna je obveza trgovačkim lancima da djelatnici u navedenim prodavaonicama obrate više pozornosti na ovaj segment poslovanja s obzirom na ponašanje kupaca - zaključuju iz Ministrastva zdravstva. I. Solar

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike