Osijek
NA JESEN ĆE U KLUPE, A SADA JE VRIJEME ZA PREDŠKOLU

Predškolci: Volimo plastelin, brojke, slova i nove prijatelje!
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Posjetili smo veselu i marljivu predškolsku skupinu u DV “Radost”, jednu od šest ovogodišnjih

U Dječjem vrtiću “Radost” posljednja dva tjedna još je više veselja i smijeha nego što je to uobičajeno. Što ne čudi, jer od 1. veljače ondje, u sklopu programa predškole, svakodnevno borave 23 nova vrtićarca. Uz pomoć svoje tete Ane pripremaju se za jesen kada će prvi put sjesti u školsku klupu. U vrtiću će ukupno provesti 250 sati raspoređenih na pet i pol sati dnevno radi socijalizacije te učenja osnovnih znanja i vještina potrebnih za polazak u školu.

115 mališana

U pedagoškoj godini 2017./2018., u program je predškole pod kapom Dječjeg vrtića Osijek uključeno ukupno 115 predškolaca raspoređenih u pet vrtića i šest skupina. Najveći je interes za predškolu u Čepinu, gdje su za mališane formirane čak dvije predškolske skupine - jedna u vrtiću “Zvončić”, druga u OŠ Miroslava Krleže. Na taj je način osigurano da sva djece predškolu polaze u jutarnjem terminu koji je najprikladniji za ovaj program s obzirom na to da je to vrijeme kada se u vrtićima organiziraju izleti, šetnje i zajednička druženja s djecom iz svih skupina.

S djecom u programu predškole u svakoj skupini radi po jedna učiteljica. To je ujedno i novost ove godine.

- Do sada su programe predškole vodile odgojiteljice, ali kako nam je bilo nemoguće pronaći kadar koji bi prihvatio posao u trajanju od samo 60 dana, za pet smo skupina angažirali učiteljice koje prema Zakonu o predškolskom odgoju mogu provoditi predškolski program. Samo u vrtiću u Josipovcu angažirana je odgojiteljica. Iako one imaju sva potrebna znanja i vještine, kako bi se što bolje prilagodile radu u vrtiću za njih smo organizirali i trodnevnu hospitaciju u redovitim programima, što ih je pripremilo na rad u vrtiću koji se ipak razlikuje od rada u školi - kaže Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Rađanje prijateljstava

Male smo predškolce u vrtiću Radost zatekli u igri plastelinom od čega su, već vješto, izrađivali životinje i uporabne predmete. Plastelin, uglas kažu, vole svi. Kao i slova i brojke koji ih gledaju sa zidova. No, na prvu se vidi da najviše vole jedni druge. Na spomen prijateljstva Martina i Leona pogledom odmah traže jedna drugu i grle se. Kažu, super im je zajedno. Pjevaju nam pjesmu o semaforima i prometnim pravilima. Zajedno su naučile kako se treba ponašati na ulici, u šetnji, pri prelasku ceste. Treba pričekati zeleno svjetlo na semaforu, pogledati lijevo i desno, ali i, što je najvažnije, prijatelja držati za ruku. Rezulat je to, kaže njihova učiteljica Ana Vukić, činjenice da su prvi put u situaciji da velik dio dana provode u skupini svojih vršnjaka.

- Prvi dani za neke od njih koji su oduvijek većinu dana bili kod kuće predškola je bila šok. Očekivano, bilo je tu i suza. Najteže im je bilo prihvatiti pravila skupine, bonton, ispričati se kada pogriješe. Jedincima je bio problem dijeliti stvari, a nemirnoj djeci i sjediti deset minuta. Ali, evo, dva tjedna kasnije posve je druga priča. Stvorena su prijateljstva. Jedni su drugima jako zanimljivi jer se nisu poznavali od prije, a nisu ni toliko puno vremena provodili s drugom djecom. Sada su već došli u fazu da se grupiraju, odnosno da se među njima stvaraju neka bliža prijateljstva u odnosu na podudarnost karaktera i interesa. Vesele se jedni drugima. Ima povučenije i otvorenije djece, ali kao skupina dobro funkcioniraju - kaže učiteljica Ana.

Nova pravila

Kada je u pitanju čitanje i pisanje, odnosno brojke i slova, očekivano, nisu svi na istoj razini. Neka djeca ne znaju ni držati olovku u ruci, dok ima onih koji već gotovo znaju čitati. No, upravo zato služi predškola, da te razlike pomiri, ali i da, na prvome mjestu, djecu naviknu na nove prostorne uvjete i učiteljicu kao autoritet te na poštovanje pravila koja nisu kućna, nego pravila ustanove.

- Najvažnije je da se djeca socijaliziraju i osamostale. To znači poučiti dijete da se brine o svojim stvarima, da može samo otići na WC i brinuti se o osobnoj higijeni, da se može samostalno skinuti i odložiti svoje stvari, odjenuti i obuti. To su neke stvari koje djeca u redovnim programima u vrtiću uče već s tri, četiri ili pet godina. Usto, u predškoli djeca moraju naučiti poštovati autoritet osobe koja ih vodi. U tu ih se svrhu uči poštovati pravila skupine koja postoje kako bi se naučili da ih to vodi k ugodnom suživotu u zajednici. Njih je nekoliko: kada netko govori ostali slušaju, pospremamo iza sebe, jedemo za stolom, kada nešto želimo od prijatelja, zamolimo ga. Pravila se čine banalnima, ali će djeci puno koristiti kada krenu u školu, te da se u razredu lakše socijaliziraju i da ih vršnjaci lakše prihvate - zaključuje Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Ivana SOLAR

Marija Štambuk Čabaj

ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

UVODIMO INFORMACIJE ZA RODITELJE

Roditelji ove generacije predškolaca imat će mogućnost prijaviti se za informacije o napretku svoga djeteta. Jednako tako mogućnost će biti pružena i roditeljima sve djece u redovitim vrtićkim skupinama koja na jesen kreću u školu.

- Novost je to koju uvodimo od ožujka. Smatram da je važno uspostaviti dobar odnos između odgojitelja i roditelja, kao i uvažiti želju roditelja da imaju na raspolaganju vrijeme “jedan na jedan” s odgojiteljem svoga djeteta. Unutar tog vremena mogu dobiti informacije o djetetovu napretku, kao i sugestiju na čemu, eventualno, u smislu socijalizacije ili edukacije roditelji trebaju sami poraditi kod kuće. Do sada su se takve informacije roditeljima davale u žurbi, s vrata. To ćemo promijeniti - kaže ravnateljica Marija Štambuk Čabaj.

ANKETA S PREDŠKOLCIMA

Kako vam se sviđa u "maloj školi"?

 

Martina BOROŠ

Svašta radimo od plastelina, već znam napraviti puža i ježa. Prije nisam išla u vrtić, a sad moram jer ću na jesen u školu, kao moje sestre Josipa i Marina. Jedva čekam, tamo ću učiti matematiku, enegleski i njemački.

Omar VEJSELI

Volim vrtić, ovdje plešemo, pjevamo i crtamo. Učimo i kako je važno biti dobar prema drugima. Imam i novoga prijatelja, zove se Mustafa, s kojim ću zajedno i u školu. Tamo ćemo učiti slova, brojeve i veseliti se.

Leona NORKOVIĆ

Dok nisam išla u vrtić, čuvao me moj djed Dragan. Uvijek smo se igrali i smijali, jako ga volim. U vrtiću imam nove prijatelje, super mi je s njima. Vježbamo pisati slova, ali i igramo se frizera i crtamo.

Iris KAPOŠI

U vrtiću sam naučila sve o umjetnosti. Puno crtamo različitim bojama i sjeckamo pa lijepimo na papire. Jako je zabavno. Prije nisam išla u vrtić, čuvala me baka Ljubica. Lijepo je s njom, ali s prijateljicama mi je zabavnije.

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike