Osijek
PRORAČUNSKA SREDSTVA ZA GRADSKE KVARTOVE

Za gradske četvrti i mjesne odbore 8,1 milijuna kuna
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Gradskim četvrtima i mjesnim odborima koji su u sastavu Grada Osijeka, njih ukupno 15, bit će ove godine na raspolaganju 8,1 milijun kuna iz gradskog proračuna.

Gotovo će sav iznos vijeća ovih jedinica mjesne samouprave iskoristiti za realizaciju programa prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture. Od preostalog iznosa 70 tisuća kuna bit će raspodijeljeno za obilježavanje dana mjesnih odbora i gradskih četvrti (najčešće i crkvenih godova), dok će 50 tisuća biti podijeljeno za potrebe donacija udrugama (i drugima) koji djeluju na području kvarta ili prigradskog naselja.

No, za realizaciju prioriteta ne pripada svima isti iznos. Raspon se kreće od 189 tisuća kuna, koliko je dodijeljeno prigradskoj Klisi, do 717 tisuća kuna, koliko će na raspolaganju imati Donji i Gornji grad, Jug 2 i Retfala. Ostale su gradske četvrti dobile iznos od 660 tisuća kuna. Od prigradskih je naselja, odnosno mjesnih odbora, najviše dobio Višnjevac - 600 tisuća kuna, slijede Tenja (540.000), Josipovac (428.000), Sarvaš (365.000), Cvjetno (350.000), Osijek lijeva obala (320.000) i Brijest (300.000).

- Ključ raspodjele je poznat - razvijenost komunalne infrastrukture i broj stanovnika - kaže Siniša Gregoran, v.d. pročelnika novoustrojenog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu. Kako je on i u prijašnjim sazivima bio prvi gradski operativac kada je u pitanju mjesna samouprava, valja očekivati kako bi se i dalje komunikacija između gradske uprave i gradskih kvartova trebala nastaviti posve neometano.

Za svog prvog mandata gradonačelnik Ivan Vrkić bio je razmišljanja da “kvartovskim” vijećnica omogući više sredstava, odnosno da oni budu samostalniji u odlučivanju što i kako u svome kvartu popraviti, realizirarti, regulirati. Logika je jasna - svatko od njih zna bolje što mu u nekoj ulici smeta, nego što to znaju u Kuhačevoj 9, odnosno sjedištu gradske uprave. Prošle su godine za prioritete dobili šest, ove godine dva milijuna kuna više.

Ovih će osam milijuna kuna biti namaknuto iz dvaju izvora gradskih prihoda - šest milijuna kuna od prikupljene komunalne naknade, a preostala dva milijuna iz općih prihoda.

Iako vijeća MO-a i GČ-a ovim novcem raspolažu samostalno, ta se sredstva troše na osnovi usvojenog plana.

- Nadzor nad korištenjem sredstava provodi naš Upravni odjel. Odnosno, sredstva su na gradskom računu, a isplaćuju se prema realiziranim stavkama koja nam dostavljaju vijeća GČ-a ili MO-a - pojašnjava Gregoran.

I ono što je najvažnije, proračuni gradskih četvrti i mjesnih odbora posljednjih se godina realiziraju u iznosu 99 posto planiranoga. D. Kuštro

ZA RAD UDRUGA

Sjedišta gradskih četvrti i mjesnih odbora ujedno su lokacije na kojima djeluju brojne udruge (sportske, umirovljeničke, interesne). Za njih je najam besplatan, a vijeća GČ-a i MO-a za dodatne tekuće dotacije tim udrugama imaju na raspolaganju godišnji iznos u rasponu od 2100 do 4200 kuna.

Glavninu će iznosa vijeća jedinica mjesne samouprave iskoristiti za realizaciju programa prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike