Osijek
SKUPŠTINA DVD-a RETFALA

Jurman: Nakon 17 godina
ponovno imamo mladež!
Objavljeno 18. veljače, 2018.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala u subotu je održalo 128. redovitu izvještajnu skupštinu, na kojoj su podijeljena i brojna priznanja.

- Prvo smo podijelili uvjerenja i diplome o osposobljavanju vatrogasne mladeži za njih 16. To je prvi puta nakon 17 godina da imamo mladež! Svaki je član dao svečanu prisegu i sada su punopavni članovi Hrvatske vatrogasne zajednice. Prisegu su položili i uz roditelje koje smo pozvali da vide kako naše društvo vodi računa o mladima. Naš je plan omogućiti djeci da se uz usavršavanje malo i zabave. Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica ima kamp u Fažani i planiramo ih ondje voditi. Željeli smo da roditelji steknu povjerenje u društvo, a ponajprije u voditelje. Maknuli smo djecu od izazova ulice. Uspjeli smo u tome unatoč tome što nam mladi odlaze iz Hrvatske – kazao je Stjepan Jurman, zapovjednik DVD-a Retfala.

Na skupštini su podijeljene i vatrogasne medalje za dugogodišnji rad u društvu, a 17 je članova dobilo spomenicu vatrogasnog veterana, što nije lako zaslužiti. Naime, uvjet je bio da je prošlo 35 godina od njihova polaganja prvog ispita za vatrogasca. Dodijeljena je i jedna posebna medalja, za punih 60 godina u DVD-u koju je dobio predsjednik Stjepan Klarić.

- U DVD Retfala došao sam jako davno, a računa mi se od punoljetnosti. Dugogodišnji sam predsjednik i uskoro će ponovno izborna skupština. Ako mi zdravlje bude dopustilo, prihvatit ću ponovno kandidaturu ako me predlože. Jako mi je drago što sam dobio ovo priznanje – kazao je Stjepan Klarić, predsjednik DVD-a Retfala.

Na skupštini je bilo oko 150 gostiju iz Osječko-baranjske županije i cijele Hrvatske te iz mađarskog Šikloša. S. Lacić

ANTUNU ŽULJU POSEBNA NAGRADA

Dvanaestogodišnji Antun Žulj, učenik Osnovne škole Ivan Filipović, dobio je nagradu - kipić vatrogasca - jer je iznimno predan vatrogastvu, uvijek dolazi prvi i odlazi posljednji. Jako je ponosan na ovu nagradu.

- Jako volim vatrogastvo i volio bih postati vatrogasac kada odrastem da mogu pomagati drugim ljudima. Nagrađen sam za trud u protekle dvije godine i volio bih ih skupiti što više. Kad sam krenuo u vatrogasce, bio sam uplašen jer nisam znao kako ću se snaći i što me očekuje, ali tu su bili divni ljudi vatrogasci koji su nam pomagali. Volio bih da se još puno djece uključi u vatrogasce – rekao je s razlogom ponosni Antun.

60

godina vatrogastvu je odan Stjepan Klarić, predsjednik DVD-a Retfala

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike