Osijek
ERNESTINOVAČKA KOBASIJADA

Kobasice i kulenove seke jednako dobro prave žene i muškarci
Objavljeno 18. veljače, 2018.

Ernestinovačka je kobasijada proteklog vikenda održana četvrti put zaredom u organizaciji cafe-bara Ozzy, a uz potporu Općine Ernestinovo. I ove je godine to bila prigoda da se pedesetak proizvođača predstavi svojim proizvodima, kobasicama i kulenovim sekama, te počasti njima prisutne na manifestaciji, ali i dobro zabavi uz tamburaški sastav Baroni.

Uime su organizatora sudionicima zahvalili Marin Adon Juginović, vlasnik cafe-bara Ozzy, i općinska načelnica Marijana Junušić, čestitavši im na kvaliteti mesnih prerađevina. U ocjenjivačkom su sudu osim Juginovića bili i Siniša Stražanac, profesionalni kuhar i također znalac u proizvodnji tradicionalnih slavonskih proizvoda od mesa, te Ivica Hajduk, također dobar poznavatelj proizvoda po kojima je Slavonija nadaleko poznata. Ove se godine pokazalo da su i žene jednako izvrsne u pravljenju mesnih prerađevina. Naime, u kategoriji kobasica prvo je mjesto odnio Slađan Novosel iz Gata, drugo mjesto Zdenka Kuprešak iz Laslova, a treće Mateja Schmidt iz Antunovca. U kategoriji kulenovih seka prvo je mjesto zaslužila Zdenka Kuprešak, drugo Anđelko Popek iz Ćelija, a treće mjesto Mateja Schmidt.

S obzirom na to da se govorilo kako se ovogodišnja blaga zima može odraziti na kvalitetu kobasica i ostalih mesnih prerađevina iz seoskih dvorišta i OPG-ova, Stražanac je komentirao kako drži da je baš suprotno. “Ja to gledam s profesionalne strane i mogu reći da je kvaliteta kobasica još bolja nego lani. Mislim da je ova godina bila odlična za kobasice u postupku sušenja jer nije bilo niskih temperatura pa je meso kompaktnije, bez rupa koje nastaju kada se kobasice na minus 15 stupnjeva smrznu i skupe, a kad temperatura popusti ponovno šire. To se zna dogoditi u postupku u kojem se kobasice suše u seoskim pušnicama na tradicionalni način”, pojasnio nam je Stražanac.

- Zahvalio bih na potpori Općini Ernestinovo i načelnici Junušić, Vinariji Belje, Badelu iz Zagreba te tvrtki Julius Meinl, koje su nam pomogle da se to naše seosko druženje održi na ovoj razini, a najviše zahvaljujem proizvođačima koji su do Ernestinova došli iz Beljevine, Đurđenovca, Valpova, Veliškovaca, Osijeka, Našica, Ivanovca, Laslova i družili se s nama Ernestinovčanima - rekao je Juginović prilikom podjele pehara, medalja i priznanja te posebnih priznanja za one koji su ušli u konkurenciju među prvih desetak najbolje ocijenjenih uzoraka. D. Pejić

Ovogodišnji su pobjednici Slađan Novosel iz Gata i Zdenka Kuprešak iz Laslova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike