Regija
MLADA BARANJKA DOBITNICA PRESTIŽNE NAGRADE

Belomanastirka Maja Grujić je Buduća liderica
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Dodjela nagrade priredit će se na Dan žena, 8. ožujka, u zagrebačkom “Sheratonu”

BELI MANASTIR - Među 24 dobitnice prestižnih nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice, čija će se dodjela prirediti 8. ožujka ove godine u zagrebačkom “Sheratonu”, kao jedina iz Baranje i Slavonije naći će se osamnaestogodišnja Belomanastirka Maja Grujić, učenica završenog razreda Opće gimnazije u Belom Manastiru.

Izuzetan talent

- Slavlje i priznanje uspjeha i postignuća žena hrvatskoga podrijetla umnogome je utjecalo na nominirane, dobitnice nagrada i zajednice u kojima žive. Među 175 nominacija, pristiglih u posljednje tri godine, 75 dobitnica samo niže uspjehe i pozitivno utječe na prosperitet zajednica u kojima živi, inspirirajući sve nas - ističe Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena i utemeljiteljica spomenutih nagrada. Napominje kako su 24 dobitnice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Čilea i Australije (žene hrvatskog podrijetla) izabrane među 55 nominiranih žena. Dodaje kako nagrada Utjecajne hrvatske žene prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskoga podrijetla, dok se nagrada Buduće liderice (među kojima je i Maja) dodjeljuje trima poduzetnim mladim ženama mlađima od 20 godina koje su pokazale izuzetan talent već u ranoj dobi.

- Priznanje lidericama izuzetno je važno za globalan uspjeh i suradnju žena diljem svijeta - kaže Spivak, dodajući kako će se nagrade dodijeliti nakon cjelodnevne konferencije “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”.

Da je dobitnica te prestižne nagrade, Maja je saznala krajem prošle godine. Elektroničkom su je poštom obavijestili da je prošla nominaciju.

- Normalno je da sam bila sretna i zadovoljna, to više što nisam znala da sam nominirana, a potom i stoga što sam jedina dobitnica iz Baranje i Slavonije - priča, naglašavajući kako je neizmjerno ponosna što će se naći u društvu znanstvenica, doktorica i ostalih žena koje nešto znače u svojim sredinama, pa i šire, a koje su bile i u stručnoj komisiji. No, ni Maja nije nominirana zbog “lijepih očiju”. Podsjetimo, jedina je Hrvatsku predstavljala na Benjamim Franklin ljetnom institutu (kampu), koji je 2016. godine održan (od 25. lipnja do 23. srpnja) na Sveučilištu Wake Forest u Sjevernoj Karolini - SAD.

Ne misli stati

- Kada sam na Facebooku vidjela natječaj Američkog veleposlanstva za sudjelovanje na kampu, odlučila sam pokušati. Bilo je potrebno napisati dva eseja i motivacijsko pismo te ishoditi dvije preporuke od profesora. Sve sam poslala u Veleposlanstvo i nisam očekivala gotovo ništa, svjesna da će to učiniti stotine mojih vršnjaka iz cijele Hrvatske. Na natječaj sam gotovo zaboravila, sve dok nije stigla obavijest da sam prošla u drugi krug. Bila sam skeptična, ali očekivanja su mi ipak postajala veća. Odradila sam intervju preko Skypa i čekala odgovor - prisjeća se kako je sve počelo, naglašavajući kako su u Americi raspravljali o globalnim problemima i pitanjima, razvijali liderske, komunikacijske i medijske vještine raznim oblicima treninga i radionicama...

Kao rezultat njezina boravka u SAD-u i projekta koji je kasnije izradila, uslijedio je prošlogodišnji trotjedni boravak u Berlinu, koji je također financiralo Američko veleposlanstvo, dok je u siječnju organizirala konferenciju za mlade u Osijeku. Maja na ovom ne misli stati, premda joj je za sada prioritet završiti školu i upisati, najvjerojatnije, Ekonomski fakultet. Budući da potječe iz sredine iz koje gotovo svakodnevno mladi odlaze trbuhom za kruhom, nije čvrsto odlučila hoće li poći njihovim stopama.

- Rano je o tom pričati. Vidjet ćemo još - naglašava mlada Belomanastirka, ne propuštajući prigodu zahvaliti svima koji su ju podupirali, prije svega svojoj obitelji. Maja je vjerojatno najmlađa Belomanastirka koja je nagrađena Posebnom nagradom grada Belog Manastira, koju joj je prigodom proslave Dane grada dodijelio gradonačelnik Tomislav Rob. Za koju godinu, čini se, neće biti prepreka da kući donese još poneko gradsko (i ne samo gradsko) priznanje...

Ivica GETTO

konkurencija

BILO JE 55 NOMINIRANIH KANDIDATKINJA

Grabar-Kitarović, dr. Bosanac...

Jedna od prijašnjih dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene je i trenutačna predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Ove će godine, među 24 nagrađene, biti i dr. Vesna Bosanac.

Platforma koja pomaže

Mreža hrvatskih žena (www.CroatianWomensNetwork.org) platforma je koja pomaže napredak i osnaživanje žena. Mreža hrvatskih žena i nagrada Utjecajne hrvatske žene prepoznaje i povezuje ugledne žene hrvatskoga podrijetla diljem svijeta kako bi njihova postignuća i uspjesi nadahnuli mlađe naraštaje i pomogli im u ostvarenju njihova potencijala.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike