Mozaik
SMOTRA KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA

Najbolje predstave: “Đe ti je pita” i “Maturanti”
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Kazalište “Mika Živković” iz Retkovaca odlično je organiziralo 30., jubilarnu Smotru kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te Vukovarsko-srijemske županije i Općine Ivankovo.

U četiri tjedna, koliko je trajala ovogodišnja Smotra, posjetitelji Hrvatskog doma kulture mogli su pogledati 17 odličnih predstava, što se i vidjelo po posjetu jer se za svaku predstavu, bilo dječju ili za odrasle, tražila stolica više. Osim predstava ove je godine postavljena također odlična izložba fotografija “Zaljubljeni u... kazalište!” Silvije Butković iz Đakova.

- Mogu reći da sam oduševljen, presretan i ne mogu iskazati te svoje riječi dobroga i lijepoga što se sve odigralo u ova četiri tjedna. Prije svega želio bih čestitati Marku Sabljakoviću i njegovoj ekipi koji su u ova četiri tjedna dali veliki rezultat za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju - rekao je Marko Miličević, predsjednik Organizacijskog odbora Smotre i načelnik Općine Ivankovo. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Areta Ćurković, dr. sc. Alen Biskupović i doc. art. Jasmin Novljaković proglasili su najuspješnije. Prema ocjeni prosudbenog povjerenstva najuspješnija je predstava “Maturanti”, redatelja Silvija Stilinovića iz Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda. “Precizna, nenametljiva i minimalistička režija u kombinaciji s društveno angažiranom i suvremenom tematikom, logičnim razvojem scenskih događaja te mladim i energičnim ansamblom, tvore iznimno ostvarenje u cjelini koje privlači pozornost publike od početka do kraja, a obraća se kako mladima tako i odraslima sa zanimljivim pristupom u formiranju prostora igre, čime su ostvarili razbijanje klasičnog scenskog prostora i približili svoj scenski izričaj publici”, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva.

- Puno nam znači dolazak u Retkovce, a posebno kad dobijete i nagradu kako smo mi dobili s predstavom “Maturanti”. Retkovci su vrlo uzbudljiv festival, gotovo da bi ga mogao usporediti s Državnim festivalom kazališnih amatera Hrvatske, ruke se tresu pri dodjeli nagrada, kao i tamo, a posebno zbog publike koje uvijek ima jako puno. Uvijek kad negdje gostujemo, govorimo o Retkovcima, o njihovu čudu i publici - rekao je Stilinović.

Prema ocjeni publike najuspješnija predstava je “Đe ti je pita” Kazališta “Nova Scena” iz Vinkovaca u režiji Andrijane Raguž.

- Nagrada publike jako nam puno znači, jer zbog publike će predstava jako dugo živjeti ili ne. Mi predstavi udahnemo život, a oni je održavaju na životu. Jako smo sretni što smo dobili izuzetno visoku ocjenu publike, međutim najveća nagrada je pljesak na kraju predstave. Osobno nam je drago da smo nagradu dobili u Retkovcima, jer je to naša županija i to ima izuzetnu vrijednost, a obojena je posebnim emocijama - rekla je Andrijana Raguž.

Najuspješnija glumica je Irena Matković za ulogu babe Anđe u predstavi “Šokačka safunica 6” Šokačke glumačke družine “Martini kripoštoli” iz Donje Bebrine.

- Ova nagrada mi znači sve i ja sam došla do jednog ispunjenja moga sna. Što se tiče organizacije Smotre, mogu samo reći da je bila vrhunska - rekla je Matković.

Najuspješniji glumac je Ivan Frančić za ulogu Ćazima u predstavi “Đe ti je pita” Kazališta “Nova Scena” iz Vinkovaca.

- Presretan sam i ovim putem želim zahvaliti stručnom prosudbenom povjerenstvu što su mi dodijelili ovu nagradu, kao i redateljici Andrijani Raguž, koja je isto zaslužna za ovu nagradu i koja je provela puno sati sa mnom kako bismo došli do ove predstave - rekao je Frančić.

Nagradu za najuspješniji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta odnijela je Ana Dragozet za tekst “Lude sedamdesete” Gradskog kazališta mladih iz Viteza, nagradu za najuspješniji vizualni identitet predstave ponio je Teatar “Fedra” iz Bugojna, za najuspješniju vokalnu izvedbu nagrađen je Ansambl HKUD-a “Didak” iz Župe Gradnići te za režiju Silvio Stilinović za predstavu “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda. Nagrade za najuspješnije glumačko ostvarenje dobili su: Moreno Mijatović (“Maturanti”), Ana Katulić (“Svoga tela gospodar” Pučkog kazališta Ogranka Seljačke sloge Buševec), Suad Velagić i Jasmina Mlaćo Durek (“Posljednja porodica” Teatar “Fedra” Bugojno), Irena Matković i Željko Blažević (“Šokačka safunica 6”), Antonela Lukić (“Lude sedamdesete”), Ivan Frančić (“Đe ti je pita”) te Jure Zubac (“Smak svita” Ansambla HKUD-a “Didak” Župe Gradnići). Statue za najuspješnije izradio je akademski kipar Dejan Duraković iz Vinkovaca.

Na ovogodišnjoj, 30. Smotri obilježena je i 20. obljetnica smrti Mike Živkovića čije ime nosi kazalište u Retkovcima, a tom je “učitelju, redatelju i glumcu, čovjeku koji oživiše kazališni duh Retkovaca” Organizacijski odbor manifestacije odlučio posmrtno dodijeliti posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije, a priznanje je primila Nevenka Živković, supruga Mike Živkovića. Ansamblu HKUD-a “Didak” Župe Gradnići posebno priznanje dodijelio je Organizacijski odbor za njegovanje tradicijske kulturne baštine i izniman doprinos očuvanja uspomene na snažno zajedništvo Hercegovine i Slavonije kroz lik i djelo fra Didaka Buntića. Završnu večer Smotre upotpunio je Ljubomir Kerekeš monodramom - komedijom “Dimnjačar” autora Mirka Keleka u režiji i adaptaciji Ljubomira Kerekeša. Ta je predstava praizvedena još 1992. godine i do sada je odigrana više od 1256 puta. Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Kazališta “Mika Živković”, na kraju je zahvalio svim posjetiteljima koji su napunili Hrvatski dom kulture do posljednjeg mjesta u sve dane održavanja Smotre te dodao rekao sada počinju pripreme za 31. Smotru u Retkovcima i kazalištu koje će biti u novom ruhu. Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije, rekla je kako je ove godine bilo jako lijepo, puno odličnih predstava i da će Vukovarsko-srijemska županija uvijek biti uz Smotru.

Mario KOKAJ

Obilježena je i 20. obljetnica smrti Mike Živkovića, čije ime nosi kazalište u Retkovcima

NAGRADE I ZA GLEDATELJE

Organizacijski odbor nagradio je i najvjernije gledatelje, a nagrade su dobile Jelena Mrvičin i Andrijana Sabo uz obrazloženje da te dvije gledateljice ni prijašnjih godina nisu propustile redovito posjećivati retkovačku kazališnu Smotru.

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike