Mozaik
PROSLAVILI OBLJETNICE

Kvartet Rucner objavio spot “Mala slavonska rapsodija”
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Beskrajna ljubav prema glazbi i životu, više od 600 koncerata, više od 200 gostujućih glazbenika i oko 90 praizvedbi ono je što vjerno opisuje Gudački kvartet Rucner. Svoje emocije, no i svoj doživljaj skladbi svojim su gudalima sinoć u Zagrebu podijelili Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, poseban gost Peter Soave, svjetski poznati bandoneonist, te Ana i Mario Rucner, slaveći s roditeljima glazbu kao neizostavan dio svojih života.

Povod koncertu dvije su velike obljetnice: 20 godina osnivanja Kvarteta i 40 godina umjetničkog rada Snježane i Dragana Rucnera. Na koncertu je premijerno prikazan i novi videospot “Mala slavonska rapsodija“ sniman u prekrasnoj Slavoniji, kao i novi CD “Rucneri sviraju Uhlika” na kojemu se nalazi i ova skladba.

Gudački kvartet Rucner do danas je objavio 10 nosača zvuka, a na koncertu je predstavio ovaj najnoviji, “Rucneri sviraju Uhlika”, nakladnika Cantus, za koji je sve skladbe napisao poznati hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik. Osim “Godišnjih doba”, tu su i tri uskrsne pjesme iz Međimurja, melodije hrvatskog sjevera te “Na moru i kraju”. Vjerojatno najprepoznatljivija je “Mala slavonska rapsodija”, za koju Uhlik ističe da se radi o svojevrsnom potpuriju popularnih i poznatih slavonskih narodnih tema, uključujući i bećarac. Napisana je za kvartet do seksteta na način kako bi bila prepoznatljiva što širem krugu ljudi, a obrađena na način primjeren gudačkom ansamblu te spona između klasičnog zvuka gudačkog kvarteta i narodnog zvuka. Upravo je ta skladba bila i tema novog, istoimenog videospota u kojemu nastupa Kvartet Rucner te Ana i Mario Rucner. To je ujedno i prvi spot koji je zajedno snimila cijela obitelj uz još dvije članice Kvarteta, odnosno: Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković te gosti Ana i Mario Rucner.

 

 

 

Tvrtka za filmski i televizijsku produkciju Film 54 d.o.o. i redatelj Boris Šeper u suradnji s obitelji Rucner proizveli su glazbeni spot “Mala slavonska rapsodija”. Ta prekrasna skladba na najbolji način opisuje slavonsku ravnicu i dušu Slavonaca, a nastala je pod perom skladatelja Tomislava Uhlika. Na prijedlog obitelji Rucner, glazbeni spot “Mala slavonska rapsodija” sniman je u slavonskom okruženju, na području Đakova, Osijeka i mjesta Kopačevo u Baranji. Redatelj Boris Šeper želio je izbjeći klasičan pristup snimanju glazbenog spota pa su kao tema odabrani konji uz tehniku slow motion. Te plemenite životinje temelj su slavonske tradicije i duše Slavonaca te na najbolji mogući način opisuju ljepote ovoga kraja. Ples konjskih kopita, elegantno dresurno jahanje, kao i dijelovi slavonske ravnice izvrsno su se uklopili u glazbeni broj. Neki dijelovi spota snimani su u Državnoj ergeli Đakovo, uz suradnju ravnatelja Mirka Damjanovića, a u spotu su sudjelovali najbolji hrvatski dresurni jahači: Goran Grizak, Katarina Ćorić, Mara Kretonić i Josip Kokalović. Svakako treba napomenuti da ovi lipicanski konji potječu iz najpoznatijih svjetskih pasmina. Đakovačka katedrala sv. Petra, jedna od najprepoznatljivijih hrvatskih turističkih lokacija, i njezina ljepota slikovno je zapisana u spotu. Tim mjestom svake godine prolaze povorke svjetski poznatih Đakovačkih vezova. Obitelj Rucner usko je vezana uz Slavoniju i konje. Mario Rucner, brat naše vrsne čelistice Ane Rucner, izvrstan je jahač i glazbenik, a neki od kadrova snimljeni su u mjestu Kopačevo u Konjičkom klubu Herkules uz pomoć voditeljice Viktorije Bulić. Za potrebe snimanja spota Mario i Ana Rucner prvi su put zajedno zajahali konje i javnosti predstavili svoju strast. Sklad Rucnera i konja te emocije između jahača i konja prikazani su tehnikom snimanja u slow motionu. Osim dresurnog jahanja, u spotu su umijeće jahanja uz Anu i Marija dočarale i Marija Katarina Zorzut i Tihana Vujašković. Uz redatelja i snimatelja Borisa Šepera, sudjelovali su i snimatelj slow motion kadrova Igor Miličić, snimatelj making ofa David Jerković te asistent Danijel Stojaković. U spotu su prikazani još neki segmenti slavonske tradicije kao što su tradicionalna slavonska narodna nošnja i đeram, vukovarski vodotoranj i osječki most, a redatelj Šeper iz tvrtke Film 54 ističe da je na snimanju koristio slow motion tehniku kako bi naglasio dinamiku i pokret. Iznimnu podršku snimanju spota i CD-a pružio je Veljko Zorzut, dugogodišnji prijatelj obitelji. Produkciju spota potpisuju Meritum Komunikacije, styling Ivan Friščić, frizuru salon Look i Mirela Bilandžić, a za make-up se pobrinula Željka Horvat.

Tanja KVORKA

konji

KAO TEMA UZ TEHNIKU SLOW MOTION

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana