Crna kronika
GORDANA DRUŽINEC NIJE KRIVA

Ravnateljica vrtića nije si isplaćivala veću plaću
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Ravnateljica dječjeg vrtića u Čemincu oslobođena je krivnje i na Vrhovnom sudu

Gordana Družinec (57), ravnateljica Dječjeg vrtića “Ivančica” u Čemincu, pravomoćno je oslobođena optužbi da si je isplaćivala veće plaće nego što joj pripadaju. Odluka je to Vrhovnog suda, koji je odlučivao o žalbama državnog ovjetnika i dječjeg vrtića nakon što je ravnateljica u veljači prošle godine oslobođena krivnje na Županijskom sudu u Osijeku.

Gordana Družinec radila je u vrtiću pola radnog vremena kao ravnateljica, a pola kao odgojiteljica. Optužnicom ju se teretilo da si je isplaćivala plaće prema višem koeficijentu nego što joj je pripadao te da je tako oštetila dječji vrtić za 111 tisuća kuna. Međutim, već je prvostupanjski sud utvrdio da vrtić nije bio oštećen te da je ravnateljica odradila posao koji je i ugovorila s pokojnim načelnikom Općine Čeminac, Damirom Rešetarom. Protiv ravnateljice vrtića kaznenu prijavu podnio je Zlatko Pinjuh, sadašnji načelnik Općine Čeminac.

Vrhovni sud u obrazloženju pravomoćne presude navodi da je s pokojnim načelnikom Općine Družinec dogovorila da pola radnog vremena bude v.d. ravnatelja, a u drugih pola obavlja poslove odgojiteljice u vrtiću za plaću od 7000 kuna, no njezine plaće u konačnici nisu dosezale taj iznos, ali je radila kako je bilo i dogovoreno.

Tijekom cijelog razdoblja za koju ju se tereti optuženica je obavljala iste poslove koje je dogovorila s načelnikom, a Općina je cijelo to vrijeme na temelju financijskih izvještaja vrtića, koje su prihvaćali Upravno vijeće Dječjeg vrtića, Općinsko vijeće Općine Čeminac i načelnik Općine, isplaćivala istu masu novca, dvije trećine iz prihoda Općine. Pritom ni jedan od provedenih dokaza ne upućuje na to da bi Družinec u svojstvu v.d. ravnatelja iskorištavala svoje ovlasti dajući naloge ili bilo što zahtijevala od djelatnika ili Upravnog vijeća, navodi, između ostaloga, Vrhovni sud.

Sandra LACIĆ
VRHOVNI SUD: ŠTETA JE UPITNA

Vrhovni sud navodi da je svjedokinja Ruža Kovač, koja je 1. travnja 2009. počela raditi u knjigovodstvu vrtića, posvjedočila na sudu da su se plaće obračunavale u Općini te da joj je rečeno neka nastavi isplate onako kako je već bilo isplaćivano. Platne liste svjedokinja je preuzimala od Općine Čemnac. Ostaje upitno u kojoj je mjeri uopće oštećen dječji vrtić, jer je Općina sudjelovala s dvije trećine sredstava. Pri tome prvostupanjski sud osnovano zaključuje da je također upitno radi li se uopće o šteti kada je cijelo vrijeme Općina isplaćivala isti iznos, zbog toga što nije zaposlen još jedan odgojitelj s punim radnim vremenom, nego je optuženica obavljala dva posla otpočetka, jer Općina Čeminac nije imala dovoljno novca za četiri odgojitelja i ravnatelja – navodi Vrhovni sud u obrazloženju pravomoćne presude.

obrazloženje

RADILA JE KAKO JE BIO I DOGOVORENO

Kaznenu prijavu podnio je Zlatko Pinjuh, sadašnji načelnik Općine Čeminac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike