Regija
OPĆINA U PAT-POZICIJI

Čeminac mora platiti dugove bivšeg načelnika
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Obitelj pokojnog načelnika D. R. odrekla se nasljedstva, i dugova - sve pripalo Općini

ČEMINAC - Kada je nedavno u Općinu stiglo rješenje o takozvanoj ošasnoj ostavštini iza bivšeg, sada pokojnog općinskog načelnika, nisam mu pridavao neku veliku važnost. No već drugoga dana na općinsku je adresu stigla opomena pred ovrhu jednog zagrebačkog odvjetničkog ureda, koja me je i te kako zaintrigirala - kaže načelnik općine Čeminac, dr. Zlatko Pinjuh, koji je ostao poprilično iznenađen kada je saznao o kakvim je dugovima riječ, a koje je od bivšeg načelnika naslijedila - Općina.

Ima li još?

- Naslijedili smo dugove na temelju dvije American Express kartice, čiji je ukupan iznos približno 64.000 kuna, potom dugove prema Kent banci, koja od nas traži da preuzmemo dug od 36.000 kuna, i naposljetku dug prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, koji iznosi 56.000 kuna - kaže Pinjuh, nastavljajući kako je odreda riječ o dugovima bez zateznih kamata. Stoga je, dodaje, ukupan iznos kudikamo veći, a pitanje je postoji li još nekakav dug, a o kojemu općina još nije dobila nikakav dopis ili opomenu.

- Normalno je da sam odmah intervenirao i pitao kakve veze Općina ima s dugovima mog prethodnika. Rekli su mi kako se prvi i drugi nasljedni red odrekao imovine bivšeg načelnika, pa samim time i dugova, te kako je jedini nasljednik Općina - kaže Pinjuh, naglasivši kako je odmah angažiran odvjetnik jer se s ovim ne mogu sami nositi. Potvrđuje kako je odricanje od nasljedstva sukladno zakonu, ali ga čudi što se (i zašto) čekalo čak tri i pol godine od smrti bivšeg načelnika. Pita se, nadalje, i zašto su pojedinci iz nasljednog reda zatajeni te tko je, ako se to dogodilo, u međuvremenu trošio novac.

Neće voćnjak i dio kuće

- O svemu ću više moći reći u ponedjeljak, kada nam odvjetnici budu dali sve informacije - ističe Pinjuh, te napominje kako se dugovi ne mogu usporediti s nekretninama koje je Općina naslijedila. Riječ je, objašnjava, tek o manjem voćnjaku, koji je potpuno zapušten, desetini obiteljske kuće u Čemincu i deviznoj knjižici koja je, pretpostavlja, u minusu. Podvlači kako ga zanimaju odgovori na konkretna pitanja te kako će učiniti sve da Općina snosi što manje troškova s obzirom na relativno mali proračun.

Podsjetimo, bivši općinski načelnik D. R. život si je oduzeo u kolovozu 2014. godine. Među prvim je Baranjcima koji je uzeo pušku u ruke i krenuo u obranu Hrvatske. Nakon završetka rata i povratka u Baranju, 1999. godine dolazi na mjesto načelnika Općine Čeminac, a tu funkciju obavljao je do svoje smrti. Politički je bio angažiran u HSP-u, HDZ-u i HDSSB-u, a na izborima za Hrvatski sabor prije nekoliko godina promili su nedostajali da postane jedan od rijetkih baranjskih saborskih zastupnika. U prosincu prošle godine na belomanastirskom je sudu doneseno rješenje o ošasnoj ostavini, bez obzira na to što je pokojnik imao nasljednike u dva nasljedna reda, ali su se oni odrekli nasljedstva - prvo pokojnikova izvanbračna supruga i njegovo troje djece, a potom otac i pokojnikova sestra. Utvrdivši kako pokojnik nema rodbine iz trećeg nasljednog reda, imovina je, sukladno zakonu, predana Općini Čeminac.

Ivica GETTO
Može se naplatiti samo u vrijednosti naslijeđene imovine

Ošasna imovina je ostavina bez nasljednika, koja postaje društveno vlasništvo. Kada sud utvrdi da nema nasljednika ili kada se ne zna ima li nasljednika, a u zakonskom se roku ne javi nitko tko polaže pravo na nasljedstvo, sud na temelju Zakona o nasljeđivanju donosi rješenje da se ostavina predaje nadležnoj jedinici lokalne samouprave, odnosno gradu ili općini u kojoj je pokojnik živio. Isto se događa kada se nasljednici odreknu pokojnikove imovine, a samim tim i dugova. Svjetlo na kraju tunela jest činjenica da je Zakonom o nasljeđivanju predviđeno da se vjerovnici od nasljednika mogu naplatiti samo do iznosa vrijednosti imovine koja je iza pokojnika ostala, što olakšava položaj Općine Čeminac kojoj je nasljedstvo pripalo.

Zasad je na naplatu stiglo približno 156.000 kuna, bez kamata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike