Novosti
PRIVATIZACIJA SAMO PROBLEMATIČNIH

Prodaja državnih udjela u tvrtkama i dalje prespora
Objavljeno 17. veljače, 2018.

Petrokemija bez svježeg kapitala može izdržati još mjesec dana, izjavio je u četvrtak ministar državne imovine Goran Marić, upozoravajući na tešku situaciju u toj kutinskoj tvrtki.

Tvrtki koja je, tko zna zašto, punih 27 godina od početka tranzicije u Hrvatskoj, još uvijek u državnom vlasništvu. Ovaj slučaj s kutinskom Petrokemijom, koja očekuje dokapitalizaciju i novog vlasnika, baš kao što je bio slučaj prije nekoliko mjeseci s Đuro Đaković Holdingom, povod je da se podsjeti kako država ima većinske ili manjinske udjele u 1300 trgovačkih društava i da je proces zakasnjele privatizacije i dalje prespor.

U vrijeme ekonomske krize, kada je javna potrošnja vapila za svježim novcem, prodaja državnih udjela u trgovačkim društvima koja nisu od nacionalne strateške važnosti spominjala se kao jedan od prioriteta. No, s gospodarskim rastom ta je tema postala aktualna samo u slučajevima problematičnih tvrtki. Iako i dalje ostaje nejasno zašto bi država trebala biti vlasnik ili suvlasnik recimo u Podravci, Borovu, Luci Vukovar, u većini zračnih luka, pa čak i u hotelsko-turističkim tvrtkama. Većina ekonomista slaže se da je glavni razlog spore privatizacije to što se politika ne želi odreći društava u kojima zbrinjava zaslužne stranačke članove.

Predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić slaže se da je prodaja državnih udjela u trgovačkim društvima nedopustivo spora. Lipa se zauzima za izlazak države iz svih društava koja se bave komercijalnim djelatnostima.

- Država još uvijek upumpava novac u mnoge tvrtke gubitaše, koje je davno trebalo privatizirati. To je jednostavno besmisleno, država treba sudjelovati u kreiranju javnih dobara i usluga i nema što tražiti u tvrtkama koje posluju i natječu se na tržištu. Više je puta dokazano da su mnogo efikasnije i uspješnije privatne tvrtke od onih u kojima država ima većinski ili čak i manjinski vlasnički udio. Svako odugovlačenje politike u prodaji državnih udjela u trgovačkim društvima znači nepotrebno trošenje novca poreznih obveznika. Država uzima novac od onih dobrih - efikasnih i usmjerava ga lošima i neefikasnima, umjesto da ih privatizira, što bi značilo njihovo restrukturiranje, s odbacivanjem loših poslovanja te stvaranjem preduvjeta za novi razvoj. Nije li to apsurdno? Pogledajmo samo brodogradnju. Oko 20 godina smo u brodogradnju bacali milijarde kuna i stalno je ona bila problematična, a nakon privatizacije brodogradnja je prestala biti problem - podsjeća Huić.

U većini hrvatskih zračnih luka, pa tako i u osječkoj, država je većinski vlasnik tvrtki koje njima upravljaju. U Zračnoj luci Osijek d.o.o. država je vlasnik 55-postotnog udjela, Grad Osijek ima 25, a Osječko-baranjska županija 20 posto. Prije otprilike godinu dana tadašnji predsjednik uprave Domagoj Marinić upozoravao je da je osječka luka došla do određenog limita svoga razvoja. Za novi iskorak, govorio je, potreban je ozbiljan investitor, odnosno koncesionar, koji bi ispunjavajući vlastite interese u prometnom smislu, znatnije investirao u infrastrukturu i povećanje putničkog i teretnog prometa. Od tada do danas, koliko je poznato, nije bilo pomaka u smjeru mogućeg odabira privatnog koncesionara.

Igor MIKULIĆ
SUBVENCIJA ILI NAPLATA KONCESIJE

Vlastiti prihodi Zračne luke Osijek, rekao nam je lani njezin bivši predsjednik uprave, dosežu približno polovinu ukupnih prihoda, a drugu polovinu čine različite subvencije, dakle novac poreznih obveznika. Zračne luke kojima upravljaju privatni koncesionari, ovisno o potpisanim stavkama ugovora, u pravilu ne primaju subvencije. Država, upravo obrnuto, od koncesionara naplaćuje koncesijsku naknadu. Zagrebački aerodrom je najbolji primjer kakva je razlika između državnog i privatnog. S tim da bi država, za razliku od privatnog koncesionara, vrlo teško izdvojila 300 milijuna eura za novi putnički terminal kakav je sagrađen u Zagrebu.

DRŽAVNO VLASNIŠTVO ČESTO JE JAMSTVO NEUČINKOVITOSTI

Dr. sc. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije podsjeća da je država loš gospodarstvenik i da bi se trebala povući iz vlasništva trgovačkih društava koja su na tržištu. “Savršeno je jasno da to nije poželjno sa stajališta radnika i sindikata koji u takvim tvrtkama često traže pomoć vlasnika, odnosno države. No, to jednostavno jednom mora prestati. Je li se nešto dobro dogodilo u proteklih desetak godina u HŽ-u, Petrokemiji i sličnim tvrtkama u državnom vlasništvu? Naravno da ni privatizacija nije jamstvo uspjeha, ali isto tako ni državno vlasništvo nije jamstvo pravednosti prema zaposlenicima i njihove učinkovitosti. Državno vlasništvo zapravo je u velikoj mjeri jamstvo neučinkovitosti. Siguran sam da potpredsjednica Vlade Martina Dalić savršeno dobro zna što treba činiti, ali isto tako znam da postoje politički razlozi i pritisci koji sprečavaju da se privatizacija provede brže”, kaže Bejaković.

udjeli

DRŽAVA IMA UDJELE U 1300 TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika