Novosti
MINISTARSTVO OBJAVILO JAVNI POZIV ŠKOLAMA

U eksperimentalnu fazu reforme ide 6000 učenika
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Vezani članci

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

EK dao podršku kurikularnoj reformi i dodatna sredstva

To je posljednje poglavlje pripreme kurikularne reforme koja ulazi u škole na jesen, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prilikom predstavljanja javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa “Škola za život” u petak na konferenciji za novinare. Eksperimentom će se ispitati novi kurikulumi, različiti oblici rada i metode poučavanja te različita nastavna sredstva. Ministrica je najavila kako će povjerenstvo izabrati do 50 osnovnih i 30 srednjih škola koje će se u idućoj školskoj godini uključiti u eksperimentalnu provedbu programa. Namjera je obuhvatiti tri do pet posto osnovnih i srednjih škola s gimnazijskim i strukovnim četverogodišnjim programima. Posebno će se računa voditi o ravnomjernoj geografskoj zastupljenosti, odnosno da se uključi najmanje po jedna škola u svakoj županiji koja ima određenu informatičku zrelost. Predviđa se da će u eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja i 6000 učenika, najavila je ministrica.

Osječka OŠ Mladost nada se da će biti dijelom pilot-projekta kurikularne reforme, rekao nam je ravnatelj Joisp Jukić.

- Do sada smo uvijek bili spremni za nove izazove u odgoju i obrazovanju, pa smatram da nam ni reforma ne bi trebala stvarati poteškoće. Naravno da ću kao odgovorna osoba ustanove poslušati i mišljenje Učiteljskoga vijeća i Vijeća roditelja te ćemo zajedničkim snagama donijeti odluku za koju budemo smatrali da je najbolja za naše učenike – rekao je ravnatelj Jukić.

Prilikom posjeta Osijeku, krajem prošle godine, ministrica Divjak pozvala je i OŠ Tenja da se prijavi na poziv. Namjerava to napraviti i jedna od rijetkih škola koja u posljednjih pet godina bilježi rast broja učenika, za četrdesetak, uglavnom u prvim razredima – OŠ Jagode Truhelke.

- Kao ravnatelj škole nastojat ću da odluka o pristupanju pilot-projektu bude usuglašena među svim subjektima. Očekivanja od provedbe reforme su da ćemo napokon izići iz tradicionalnog modela predavačko-reproduktivne nastave i rad u školi u svrhu stjecanja znanja i vještina organizirati na primjereniji način sukladan sadašnjem vremenu – poručio je ravnatelj Franjo Vukelić.

Ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića također učiteljima i roditeljima namjerava predložiti prijavu na poziv.

- Sudjelovanjem u provedbi projekta kroz dodatno stručno usavršavanje očekujemo kompetentnije i stručnije učitelje, stručne suradnike i ravnatelje, a zbog kvalitetnije i suvremenije nastave bolja postignuća učenika i zadovoljnije i rasterećenije učenike – rekao je ravnatelj Mandurić. J.Pejaković

ROK ZA PRIJAVU 15. OŽUJKA

Eksperimentalni program provodit će se u prvom i petom razredu u svim nastavnim predmetima, dok će u sedmom razredu biti uključeni programi biologije, kemije i fizike. Kada je riječ o srednjim školama, provodit će se u prvom razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima te u prvom razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima. Za projekt je osigurano 150 milijuna kuna iz tri izvora - državnog proračuna, sredstava europskih socijalnih fondova i izravne pomoći Europske komisije. Školama koje će biti odabrane za eksperimentalnu provedbu osigurat će se stručna i financijska potporu za nastavne materijale, edukaciju nastavnika i dodatno opremanje. Rok za podnošenje zahtjeva je 15. ožujka.

Možda ste propustili...