Osijek
CRKVENE STATISTIKE POTVRĐUJU DEMOGRAFSKI GUBITAK

Nije rijetko da iseljeni u Irsku dolaze u Osijek kako bi krstili svoje dijete
Objavljeno 17. veljače, 2018.
- Sretni smo kada naiđemo na neku mlađu obitelj i djecu u kući - kaže vlč. Erjavac

O demografskim kretanjima i trendovima u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj korisnu informaciju mogu dati i crkvene statistike Đakovačko-osječke nadbiskupije koje se brižljivo i redovito prikupljaju.

Zanimljivo je neposredno pastoralno iskustvo svećenika koji svakodnevno komuniciraju s ljudima, a jednom godišnje, obično to biva u vremenu nakon Božića i početkom nove godine, posjećuju svoje župljane u njihovim domovima tijekom blagoslova obitelji.

Iako je blagoslov obitelji već daleko iza nas, pričekali smo zbirne podatke za cijelu Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Kako neslužbeno doznajemo, spomenuti su pastoralni podatci ove godine nešto ranije zgotovoljeni zbog priprema odlaska nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića “ad limina” u Vatikan, gdje bi papi Franji osobno trebao prenijeti redovito izvješće o stanju u nadbiskupiji.

Krštenja, vjenčanja, pokopi...

O demografskom sunovratu najbolje govori podatak da je prošle godine u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji 1416 osoba više crkveno pokopano nego što ih je kršteno. I taj podatak govori kako Slavonija, Baranja i Srijem (u sastavu Đakovačko-osječke nadbiskupije nalazi se samo zapadni dio te pokrajine) izumiru. U usporedbi s 2016. godinom stanje je ipak bolje jer je te godine razlika između broja krštenih i pokopanih uz crkveni obred iznosila 1500 ljudi. Prošle je godine kršteno 4149 osoba, a crkveno pokopano njih 5565.

Jedini je svijetli primjer kada je riječ o pojedinačnim župama dvaju osječkih dekanata, Zapadnog i Istočnog, Župa sv. Leopolda Mandića - Osijek 7 (obuhvaća Cvjetno naselje, Briješće, Livanu, Ankin dvor i Šeperovu pustaru) u kojoj je prošle godine kršteno 39 osoba, a umrlo njih 36. Veći je broj krštenih nego pokopanih u prošloj godini bilo i u Župi sv. Petra i Pavla apostola (142 krštena, 130 crkveno pokopanih), ali ti podatci malo govore o stvarnim domografskim kretanjima u Gornjem gradu zato što mnogi roditelji iz drugih osječkih župa žele krstiti svoju djecu u konkatedrali, a to još više vrijedi za vjenčanja. Demografski su žive zajednice u 2016. godini bile još i župe na rubu grada kao što su Sarvaš (19 krštenih, 11 crkveno pokopanih) i Tenja (44 krštena, 34 pokopana). No, prošle su godine oba naselja imala negativnu statistiku. Ostale su osječke župe bile i 2016. i 2017. “u minusu” kada je riječ o broju župljana.

Na zanimljiv nam je fenomen ukazao župni vikar Župe Preslavnog imena Marijina - Osijek 3 u Donjem gradu.

- Primjetili smo da je u našoj župi sve više iseljenih u Irsku ili neku drugu stranu zemlju koji svoju djecu krste u našoj crkvi. Često se događa da oni prigodom svog dolaska u Osijek u povodu nekih blagdana ili na godišnji odmor, taj posjet iskoriste za krštenje svog djeteta u župi iz koje su potekli, gdje im još uvijek žive roditelji i ostali najbliži - rekao nam je vlč. Josip Erjavac.

Prazne kuće

Dvadeset ili trideset takvih slučajeva prošle godine s obzirom na ukupan broj krštenih u donjogradskoj župi od 103 osobe pokazuje kako ta pojava nije usamljena. Ova župa bilježi i znatan pad broja vjenčanja. U 2016. bilo je 50 vjenčanih parova, a u prošloj godini tek 41. Kako nam objašnjava vlč. Erjavac, nije rijedak slučaj da se u atraktivnu baroknu crkvu u Donjem gradu dolaze vjenčati i parovi iz drugih župa u gradu, no njihov broj nije veći od deset posto u odnosu na ukupan broj vjenčanih. I kada je riječ o vjenčanjima, primjećuje Erjavac, ima parova koji dolaze iz inozemstva kako bi taj sakrament dobili u Osijeku. Manjak je stanovništva vidljiv naročito prigodom posvećivanja obitelji i domova. Vlč. Erjavac kaže kako su u mnogim kućama i stanovima zatekli starije članove obitelji koji su posvjedočili kako su njihova djeca ili unuci otišli sreću pronaći u Irskoj, Njemačkoj ili Švedskoj. Smatra da ćemo se za nekoliko godina suočiti s velikim brojem praznih kuća i stanova u kojima neće biti više nikoga tko bi u njima mogao stanovati.

- Broj se ljudi u našoj župi itekako smanjio i sretni smo kada naiđemo na neku mlađu obitelj i djecu u kući - zabrinuto nam govori vlč. Erjavac.

Draško CELING
NA JUGU 2 SVE VIŠE STARACA I SAMACA

Krštenja je znatno manje i u Župi sv. Petra i Pavla, rekao nam je župnik mons. Adam Bernatović. Prošle su godine krštene 142 osobe (među njima je bilo i devetero odraslih osoba, tzv. katekumena), a 2016. njih 172. Ipak, teško da bi ti podatci mogli biti relevantni zbog popularnosti konkatedrale u kojoj se krste i djeca iz drugih župa, upozorava nas preč. Bernatović. I u ovoj župi primijećeni su slučajevi krštenja djece rođene u inozemstvu.

Dojam da je i u Župi Sv. Obitelji na Jugu 2 sve manje župljana zbog iseljavanja ima i župnik fra Dragutin Bedeničić. Dodaje kako na Jugu 2 živi puno staraca i samaca, a prilikom blagoslova stanova rijetko susreće obitelji s djecom, zbog čega je sve manje djece na župnom vjeronauku. To ne znači da u toj župi ne postoje brojne i vrlo posjećene aktivnosti, mnogi to pripisuju upravo pastoralnoj sposobnosti fra Dragutina, ali demografski su trendovi više nego očiti.

nadbiskupija

PASTORALNI SE PODATCI BRIŽNO EVIDENTIRAJU

1416

osoba više crkveno pokopano nego što ih je kršteno u 2017.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike