Regija
INDUSTRIJSKA ZONA NAŠICE IPAK SE POPUNJAVA

U zoni pet korisnika, pripremaju se još dva
Objavljeno 17. veljače, 2018.

NAŠICE - Industrijska zona u Našicama prostire se na 67 hektara, a u funkciji je 35 hektara s česticama površine od 1500 četvornih metara do 2,5 hektara s mogućnošću spajanja. Grad Našice zonu je infrastrukturno opremio 2008., a prvi poslovni subjekt dobiven je 2012. godine. Bila je to izvozno orijentirana farmaceutska tvrtka Apipharma iz Zagreba, specijalizirana za proizvodnju pripravaka, dodataka prehrani, prehrambenih i kozmetičkih proizvoda na bazi meda i ostalih pčelinjih proizvoda, koja je u zoni sagradila moderan pogon, vrijedan 3,5 milijuna eura. Domaća tvrtka Građevinar počela je gradnju skladišta građevnog materijala i opreme, i još uvijek ima otvoreno gradilište.

Zona je zjapila prazna sve do 2014., kada je Grad odlučio posebnim pogodnostima “pogurati” stare te privući nove potencijalne investitore. Uz raniju odluku o komunalnom doprinosu od jedne kune po kubnom metru građevine, među najvažnijim olakšicama koje je donijelo Gradsko vijeće su te da se investitori oslobađaju plaćanja komunalne naknade u razdoblju od pet godina, imaju stimulativnu cijenu električne energije, a pojedine čestice i parkirališna mjesta. Donošenjem pogodnosti, stvari su se pomaknule s mrtve točke. Tvrtka Gradatin iz Sesveta, jedna od vodećih na hrvatskom tržištu komunalne opreme, u zoni je otvorila svoje predstavništvo za Slavoniju. Grad je 2016. otvorio Reciklažno dvorište u čiju je gradnju i opremanje utrošeno oko dva milijuna kuna. Prošle godine u našičku zonu u upravnu zgradu preselila se tvrtka Pro-lim iz Đurđenovca koja se bavi proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija te građevinske limarije. Svoj gospodarski objekt dovršava našička tvrtka Elekto-Lovošević koja se bavi elektroinstalaterskim radovima i održavanjem javne rasvjete, a trenutno se gradi asfaltna baza Osijek-Koteksa, koja bi, kako smo doznali na gradilištu, trebala biti gotova do srpnja ove godine.

Početkom veljače na službenim stranicama Grada objavljen je natječaj za prodaju neopremljenog građevinskog zemljišta površine 4449 četvornih metara po početnoj cijeni od 115.674 kune. Kolni prilaz čestici sagradit će Grad, a priključak na vodu, odvodnju, plin i struju investitor će financirati o svom trošku. Također, investitor je u roku od dvije godine od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora u obvezi započeti gradnju poslovnog objekta, a u suprotnom se raskida ugovor i nekretnina vraća u vlasništvo Grada.

Ponukani natječajem, obratili smo se gradonačelniku Josipu Miletiću kako bismo dobili detaljnije informacije o zoni - koliko je poslovnih subjekata u zoni i koliko ljudi zapošljavaju, koliko je još parcela slobodno, stižu li novi investitori te koliko je Grad uložio u infrastrukturno opremanje Industrijske zone od njezina osnutka. Međutim, na naš upit poslan 8. veljače odgovor do zaključena broja nismo dobili.S.Fridl

Položajne pogodnosti zone

Zona se nalazi na sjecištu dviju državnih cesta. Od mađarske granice udaljena je 35, od bosanskohercegovačke 55, a od srbijanske 90 kilometara. U kontaktu je sa željezničkom prugom i u blizini autoceste. U zoni je izgrađena vodoopskrbna, kanalizacijska, plinska, električna i telekomunikacijska mreža.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike