Regija
OBOLJELI OD BOLESTI KRALJEŽNICE:

Ne možemo iz kreveta, a sustav tvrdi da smo zdravi i prevaranti
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Anka Slošnjak: Oboljeli uistinu nemaju primjerenu zdravstvenu skrb

ŠAG - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Vlada RH - Kabinet predsjednika, ministarstva zdravstva, socijalne politike, rada i mirovinskog sustava, Hrvatski sabor i njegovi odbori za zdravstvo, rad i mirovinski sustav, ljudska prava te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - adrese su na koje je poslano otvoreno pismo “Građanske akcije iz kreveta – za osobe oboljele od bolesti kralježnice”, a među čijim su potpisnicima i oboljeli s područja Slavonije i Baranje.

Bez prava

U pismu, čiji je autor Kristijan Grđan, upozorava se na krajnje neizdrživo stanje bolesnika i nepravedan tretman institucija, na što je u Glasu Slavonije nedavno upozorio i teško bolesni Josip Berečić iz Šaga. Velika većina oboljelih leži nepokretna i ne može funkcionirati bez tuđe pomoći, a ipak je u pravima uvelike zakinuta u odnosu prema oboljelima od ostalih bolesti, poručeno je u pismu.

“Obraćamo vam se kao građani oboljeli od različitih bolesti i stanja s različitim vrstama, stupnjevima i težinom invaliditeta, koji se u Republici Hrvatskoj ne prepoznaju i ne tretiraju jednako s ostalim osobama s invaliditetom. Liječnici nas smatraju ovisnicima o lijekovima protiv bolova, koje nam uredno radi liječenja bolova propisuju, vještaci u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugim tijelima tvrde nam da smo zdravi, da simuliramo bolest kako bismo se nezakonito domogli prava iz mirovinskog osiguranja ili socijalne skrbi, a naš broj indicira da se ne radi o izoliranim slučajevima, nego o sustavnoj praksi nadležnih institucija u RH, koja očito ima za cilj smanjenje proračunskih rashoda negiranjem prava osoba s bolestima kralježnice”, poručuju ogorčeni bolesnici s bolestima kralježnice. Naglašavaju da iza njih ne stoje savezi ni udruge osoba s invaliditetom jer od bolova i gubitka funkcije nisu sposobni ustati iz kreveta ni obaviti uobičajene dnevne poslove i pobrinuti se za svoju obitelj.

Tužit ćemo

Oboljeli upozoravaju na nefunkcionalan zdravstveni sustav, što zbog nedostatka jednakog standarda zdravstvene zaštite što zbog činjenice da su pojedini liječnici obiteljske medicine samo administratori za recepte i uputnice. Nekvalitetnim smatraju i jedinstveni sustav vještačenja, prema kojemu su oni zdrave osobe bez invaliditeta, a u skladu s tim nemaju nikakva prava na osnovi invaliditeta.

“Tražimo od nadležnih institucija da hitno poduzmu odgovarajuće mjere kojima će se otkloniti prepreke za ostvarivanje prava osoba oboljelih od bolesti kralježnice na zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Naročito tražimo od pravobraniteljice za osobe s invaliditetom da se posveti i nama kao toj kategoriji, jer se nalazimo u razmeđu između osoba koje su funkcionalne i potpuno nefunkcionalne, pa nas vjerojatno zbog toga nitko i ne prepoznaje. To što mnogi od nas nisu posve nepokretni ne znači da nam nisu potrebni drugi oblici podrške, a bez tih oblika potpore ne možemo funkcionirati u svakodnevnom životu. Ako se u dogledno vrijeme ništa ne promijeni i nastavi se katastrofalna praksa tijela vještačenja, bit ćemo prisiljeni pojedinačno i grupno podizati tužbe protiv Republike Hrvatske pred nacionalnim i međunarodnim sudovima pa neka cijeli svijet vidi kako loš sustav zdravstva i socijalne zaštite Hrvatska ima!” zaključuje se u pismu oboljelih.

Slonjšak: Zakinuti su

U odgovoru na naš upit za komentar ovog slučaja upućen pravobraniteljici za osobe invaliditetom Anki Slonjšak naglašeno je da je najvažnije svakoj osobi s invaliditetom, neovisno o vrsti i uzroku invaliditeta, osigurati odgovarajuću razinu zaštite i podrške.

“Prateći godinama položaj osoba s degenerativnim ili drugim bolestima ili ozljedama kralježnice, možemo potvrditi da je upravo ta vrsta oštećenja uzrok invaliditeta i često teških stupnjeva onesposobljenosti i nemogućnosti obavljanja osnovnih životnih funkcija, dugotrajnih bolovanja i preranih umirovljenja… Potvrdila bih da osobe koje pate od bolesti kralježnice nemaju odgovarajuću zdravstvenu skrb. Time ne mislim samo na dostupnost potrebnih zdravstvenih usluga, kvalitetno liječenje i rehabilitaciju nego i na pravo na opskrbu ortopedskim i drugim pomagalima, s obzirom na to da niz tih pomagala nije na listi pomagala koje odobrava HZZO”, naglašava, između ostalog, pravobraniteljica Slonjšak, podsjećajući kako zapuštanje liječenja i rehabilitacije ovakvih bolesnika rezultira teškim stanjima, što u konačnici zdravstvene i druge sustave košta više nego dobro organizirana i dostupna zdravstvena skrb, te kako je ovo ozbiljan ne samo zdravstveni nego i socijalni problem.

Lidija ANIČIĆ
Iako EU nudi nepovratni novac - pomaka nema

Pravobraniteljica Anka Slonjšak ističe kako na razne načine na ovaj problem upozorava još od 2010. te kako njegovu rješavanju treba prići krajnje ozbiljno. Smatra kako bi uvelike pomogla gradnja spinalnog centra kao visokospecijalizirane ustanove za sve probleme kralježnične moždine. “Unatoč tome što je za ovu namjenu moguće osigurati nepovratna sredstva iz strukturnih fondova EU te što su mogući sporazumi između Ministarstva zdravstva i Specijalne bolnice Varaždinske toplice, i unatoč brojnim pritiscima – pomaka nema!” konstatirala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica Slonjšak smatra kako bi gradnja spinalnog centra uvelike pomogla

“Liječnici nas smatraju ovisnicima o lijekovima protiv bolova, koje nam uredno propisuju”, stoji u pismu

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike