Ekonomija
“ZAPOŠLJAVANJE U BUDUĆNOSTI SLAVONIJE I BARANJE”

Mlinarević: Sve je teže zadržati kvalitetan kadar
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Ne možemo obrazovati toliko kadra koliko Europa može “usisati”, kažu poduzetnici

Gospodarstvo je konkurentno onoliko koliko je konkurentna njegova radna snaga. Budući da se cijeli istok Hrvatske susreće sa smanjenjem broja radne snage, a trećina je nezaposlenih bez završene osnovne škole ili s njom, poslodavci su suočeni s nedostatkom kvalificirane radne snage. I stoga se okreću automatizaciji u proizvodnji. Ovo je sažetak razmišljanja gospodarstvenika s jučer održanog okruglog stola “Kretanje zapošljavanja u budućnosti Slavonije i Baranje” održanog u organizaciji Regionalnog ureda Osijek Hrvatske udruge poslodavaca.

- Poslodavci su suočeni s nedostatkom odgovarajuće radne snage kao i s nepoduzimanjem odgovarajućih mjera nacionalne, a i lokalne vlasti. Ovim okruglim stolom želimo još jednom glasno upozoriti na problem nedostatka odgovarajuće radne snage na našem prostoru, a sve u cilju opstanka mladih, a u konačnici i nas samih - rekao je uvodno Ivan Sarić iz HUP-a.

Uvodnu prezentaciju “Stanje nezaposlenosti u Slavoniji i Baranji” održala je Beba Madunović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ona je, između ostalog, sugerirala kako je iseljavanje problem koji ovdje postoji unatrag 15 godina.

- Ranije su se iz naše županije iseljavali u Zagreb, Istarsku i Primorsko-goransku županiju. No, tek iseljavanjem u inozemstvo počelo se glasno upozoravati na ovaj problem - rekla je Madunović.

A panel-diskusija, koju je moderirala Nataša Drvenkar, prodekanica osječkog Ekonomskog fakulteta, nije zvučala nimalo optimistično. Unatoč tome što su sudionici predstavnici lokalnih tvrtki koje su uspješne u svom poslovanju. Denis Sušac iz informatičke tvrtke Mono kao prvi govornik rekao je ono što su svi sudionici “potpisali” - on naime predlaže uvođenje jedinstvenog poreznog sustava koji će rasteretiti poslodavce.

Sanja Foder iz belišćanskog Harburg Freudenbergera kaže kako su u tvrtki dosegnuli iznos od milijun eura ulaganja u osposobljavanje vlastitog novozaposlenog kadra, bez obzira na njihovo prethodno stečeno formalno obrazovanje.

Zvonko Popović iz Kanaana, unatoč investiranju u visoku tehnologiju, nije otpuštao svoje radnike (koji su uvođenjem robota postali višak), ali ne skriva sljedeće:

- Na robote se ne trebaju plaćati doprinosi na plaću. Jedan robot sam sebe isplati u roku od godinu dana - kaže ovaj vlasnik jedine preostale tvrtke u domaćem vlasništvu za proizvodnju čipsa.

Branka Hitner iz osječke Carte (proizvodnja ambalažnih papirnatih vreća), nasuprot njemu, odlučila se za manje automatizacije u korist većeg broja zaposlenih, ali zbog sve rigoroznijih inspekcijskih nadzora upitne svrhe i ona će investirati u automatiziranu proizvodnu liniju.

- Ne možemo mi obrazovati toliko kadra koliko Europa može “usisati” - zavapio je naposljetku Berislav Mlinarević, vlasnik hotela Waldinger, i dodao da je u ugostiteljstvu sve teže zadržati kvalitetan kadar u odnosu prema ponudama koje oni dobivaju iz Europe, ali i s jadranske obale.

Zaključno, gospodarstvo otvoreno osjeća posljedice dugotrajno nakupljenih problema na koje državna administracija presporo reagira. A ne može se ni očekivati kako će se sve promijeniti ako poslodavci povećaju plaće.

Dario KUŠTRO
DEPRESIVNO OKRUŽENJE

Na djelatnike u lokalnom gospodarstvu negativno djeluje i psihoza svakodnevnog okruženja. Sve više djelatnika na svoja radna mjesta dolazi opterećeno depresivnim pričama iz svojeg okruženja. I to se odražava na njihovu učinkovitost, bez obzira na to što su na njihovim radnim mjestima plaće redovite, pa i s nedavnim povišicama.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike