Mozaik
FILMSKI FESTIVAL U BERLINU

Otvorenje u znaku kampanje #metoo
Objavljeno 17. veljače, 2018.

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je 68. puta svečanom projekcijom filma “Isle of the Dogs” američkog redatelja Wesa Andersona, a svečanost otvaranja protekla je u znaku ravnopravnosti spolova i kampanje protiv spolnog zlostavljanja #metoo. “Ovime službeno otvaramo 68. Berlinale”, rekli su zajednički članovi žirija natjecateljskog programa na čelu s njemačkim redateljem Tomom Tykwerom i direktorom Berlinala Dieterom Kosslickom. Prije toga su gradonačelnik Berlina Michael Mueller i njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters upozorili na borbu za ravnopravnost spolova u sjeni hollywoodskih skandala oko zloupotrebe moći od strane muškaraca u filmskoj industriji.

- Mi prostiremo crveni tepih i za #metoo: za žene koje su se opirale zloupotrebi moći iza kulisa i za muškarce koji su dovoljno veliki muškarci da se zauzmu za ravnopravnost spolova - rekla je Gruetters na ceremoniji otvaranja u Berlinale palači u Berlinu.

Na svečanosti otvorenja našle su se mnogobrojne njemačke i međunarodne filmske zvijezde, među kojima ekipa Andersonova filma “Isle of the Dogs” među kojima su Greta Garwig, Bill Murray, Brian Craniston i Jeff Goldblum. I ove godine će, s 385 filmova i gotovo tisuću projekcija, Berlinale potvrditi svoj imidž festivala za široku publiku. U glavnom, natjecateljskom programu ove godine bit će prikazana 24 filma, od kojih 19 konkurira za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda.

Hrvatska kinematografija je na Berlinalu prisutna kroz češki dokumentarni film “U slučaju rata”, u kojemu se zagrebačka producentska kuća Hulahop pojavljuje u ulozi koproducenta i koji je djelomice financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Film će biti prikazan u programu Panorama. Festivalske nagrade dodjeljuju se 24. veljače, a festival završava dan kasnije projekcijama za široku publiku. Hina

Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda