Mozaik
ALEN VITASOVIĆ I ŠAJETA NASTUPAJU U VALPOVU

Veselimo se Slavoniji i svirat ćemo dugo da nadoknadimo vrijeme u kojem nas nije bilo
Objavljeno 17. veljače, 2018.
Nastupaju na proslavi prvog rođendana Karašicke Republike, čiji cilj je poticanje bolje suradnje spojenih gradova Valpova i Belišća

Godinu dana prošlo je da su mladi iz Belišća i Valpova proglasili Karašicku Republiku kako bi potaknuli bolju suradnju spojenih gradova. Dosta se toga odonda promijenilo, a spontana je Republika, preko šaljivog statuta, zastave i himne, izrasla u respektabilnu udrugu s oko 200 članova - priopćio nam je Mislav Matišić, jedan od inicijatora osnivanja Republike, koja slavi svoj prvi rođendan, i to koncertom Šajete i Alena Vitasovića, ove subote, 17. veljače, u Disco clubu D s početkom u 20 sati. Suorganizatori koncerta su Grad Valpovo, Grad Belišće, Savjet mladih Osječko-baranjske županije, TZ Grada Valpova, TZ Grada Belišća, udruga Zvono i kavana Katančić. Cijena ulaznice je 50 kuna na dan koncerta, a mogu se kupiti samo na ulazu na koncert. U povodu koncerta popričali smo s popularnim pjevačima...

Poklada su gotove, ali moram vas pitati volite li se maškarati?

ALEN: Kad sam bio malen, u mom mjestu, gdje živim, tradicija maškara nije bila jako razvijena. Ponekad smo znali uzeti traktor i prikolicu i ići po susjednim selima maskirani, ali meni to nije bila fora. Iskreno, nikad nisam bio obožavatelj tih stvari, zbog više razloga: ja ne stavljam masku na sebe, nego govorim u oči, a neki ljudi, premda to poštujem, toga dana stave masku i glume ono što nisu. Često sviram na maškarama, ali jedino ja nisam maskiran.

ŠAJETA: Ja sam se u svašta maskirao tijekom godina. Kod nas u Istri karneval nije izraz onog nečeg lijepog i plesnog kao u Riju i Veneciji, kod nas je u izradi maski važna satira i odraz mišljenja neke zajednice odnosno sredine. Meni su najdraže upravo takve maske.

Počela je korizma. Odričete li se i vi nečega?

ALEN: U korizmi, kada svi pokušavaju biti ono što inače nisu, ja sam upravo onda najgori, a cijele godine sam dobar. Jedva čekam korizmu da se otkačim u inat svim pravilima. Vjerujem da Bog sve vidi i zbog toga se ponašam upravo onako kako osjećam, bez laži.

ŠAJETA: Mislim da se korizma u naše doba pretvorila u novogodišnju odluku. Ljudi danas doživljavaju korizmu kao dijetu. Krivo tumače smisao korizme kao pročišćavanje, a ona bi trebala značiti žrtvu. Ja uvijek kažem da bi meni najveća žrtva bila da se u korizmi odreknem kupnje LP-ja!

Što vaši fanovi mogu očekivati u Valpovu ove subote?

ALEN: Od mene mogu očekivati jedan ljudski, spontani koncert zajedno s mojim prijateljem Šajetom, gdje ću prezentirati svoju muziku, život i rad, ali senzacije nemojte očekivati. Drago mi je da sam nakon dugo vremena ponovno u Slavoniji, uvijek sam bio jako lijepo primljen kod vas. Veoma se radujem ovom koncertu.

Dugo vas nismo vidjeli u Slavoniji, već se pitamo volite li uopće dolaziti k nama?

ŠAJETA: Ja sam oduševljen i počašćen što smo pozvani od Karašicke Republike! Alen i ja imamo puno nastupa, ali sve rjeđe u Slavoniji. Evo i sad se dogodilo da smo zbog mene morali odgoditi i ovaj nastup, koji je trebao biti ranije. No i to je, izgleda, bilo s razlogom, jer je u subotu, 17. veljače, na novi datum koncerta, moj 46. rođendan! Moram reći i da sam ja najveći ljubitelj kulena u Istri, tako da se veselim kušati pravi ljuti kulen, a nadam se i fišu. U meni čuči Slavonac, iako nemam rodbine u Slavoniji, samo prijatelje, a poznajem i Branka Uvodića, koji me, uvijek kad dođe u Istru, natjera da sviram s tamburašima (smijeh)! Alen i ja ćemo svirati dugo, svaki sa svojom grupom. Inače, primijetili smo da puno bolje sviramo kad ne nastupamo kod kuće, valjda zbog te neke nove energije koju nam da publika u drugim krajevima. Želimo dati podršku Karašickoj Republici i mladim ljudima koji su je osmislili.

Alene, nedavno ste obilježili godinu dana svojeg radijskog showa “Dnevnik Alena Vitasovića”. Kako je nastao show i kakvi su planovi za dalje?

- Emisija je nastala spontano prije nešto više od godinu dana u suradnji s kolegom Mariom Benčićem. I prije sam bio prijatelj s voditeljicom radija te smo došli na tu neku ideju: oni su za koncept emisije tražili iskustva jednog glazbenika da ispriča svoj život. Mi u biti pričamo o mom životu, kojim se prolazi kroz glazbu, nakon 35 godina muzičke karijere. Prisjećamo se lijepih i ružnih svari koje smo prošli u životu. Emisija je ispala jako zabavna i jako dobro praćena jer je spontana - ne biramo pjesme unaprijed, nego jednostavno kako nam dođe uz temu razgovora. Interesantno je da se i sam prisjetim nekih stvari tijekom snimanja, čak se i nekih detalja koje sam zaboravio preko te emisije sjetim i drago mi je da se i slušatelji nađu u toj priči. Srećom, nisam klasični voditelj, nego glazbeni urednik. Volim kada ne govorim sam, nego kad me netko nešto pita: kolega me vodi kroz moj život postavljajući pitanja. Kao i na svojim koncertima, gdje nisam puno razgovorljiv, bavim se glazbom, pjevam i ne pričam puno. Mislim da moja glazba i pjesme govore same od sebe.

Što ima novoga kod vas na glazbenom planu?

ALEN: Ovih dana završavamo pretposljednji singl s ovog albuma, izići će ovih dana u izdanju Hit Recordsa. Nije mi važno da imam neki strašan hit, nego kontinuitet sviranja, i da me publika i nakon 20 i više godina i dalje prihvaća s istim žarom. Više ne ovisim o nekakvom hitu ili singlu, važnija mi je sinergija s publikom: dolaze mi po tri generacije na koncerte (čak i muškarci, ha-ha). Meni je bitno da imam svoj mikrofon i svoju publiku. Ne predajem se nikada, ne živim na staroj slavi i dalje radim i imam jako dobrih ideja. Nema predaje! Inače, datum izlaska albuma predviđen je za početak svibnja ove godine.

ŠAJETA: Nedavno je izišao moj novi album “Istronaut”, koji planiram predstaviti i na koncertu u Valpovu s nekoliko pjesama. Naravno, planiram svirati sve svoje stare hitove, kako bih nadoknadio dugo vrijeme u kojem nisam nastupao po Slavoniji. Dajem sve od sebe na koncertima! Drago mi je što ću sa Slavoncima podijeliti povijesni događaj svojeg 46. rođendana. (smijeh) Nadam se da ćemo uskoro dobiti i novu priliku za svirku kod vas!

Tanja KVORKA

planovi

ŠAJETA IMA NOVI ALBUM, ALEN GA PRIPREMA

Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike