Magazin
BLAŽENKA DIVJAK

Počinje prva faza kurikularne reforme
Objavljeno 17. veljače, 2018.

Ministrica Divjak sudjelovala je u četvrtak na sastanku u Bruxellesu Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport EU-a, tijekom kojeg je imala nekoliko bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama ministrima. O tome ministrica kaže:

- Posebno ističem razgovor s povjerenikom Navracsicsem s kojim sam razgovorala o našoj kurikulranoj reformi i zahvalila mu na pomoći u tome, s obzirom na to da sutra imamo poziv za škole koje kreću u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme od ove jeseni.

Europska komisija pruža tehničku pomoć prilikom recenzije dokumenata, pomaže prilikom traženja eksperata koji će raditi na edukaciji nastavnika i u pripremi materijala te praćenju eksperimentalne faze koja će zaživjeti u 60 do 70 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

- Poziv školama da uđu u eksperimentalni program značit će lakše torbe za učenike i motiviranije nastavnike, a prije svega učenici će moći rješavati probleme u digitalno zrelim školama, a ne samo bubati činjenice - rekla je ministrica Divjak.

Na sastanku ministara bilo je riječi i o drugim pitanjima, poput evaluacija programa Erasmus+, jačanju strateških partnerstava preko “Europskih sveučilišta”, poboljšanja učenja jezika, promicanja uzajamnog priznavanja diploma i promicanja mobilnosti i sudjelovanja studenata s pomoću “europske studentske iskaznice”...

- Zauzeli smo se da se u programu razmjene studenata Erasmus+ više šansi da onim državama koje do sada nisu toliko uključene te onim učenicima i studentima koji dolaze iz perifernih, podzastupljenih područja - kaže Divjak.

U Europskoj uniji ove godine planira se započeti s pilot-fazom uspostave mreže europskih sveučilišta, a za koju će u sljedećem višegodišnjem proračunskom razdoblju biti osigurane milijarde eura. Gdje je glede toga Hrvatska?

- Važno je da mi sada kada se ti programi formuliraju budemo u prilici u tome sudjelovati tako da i naša sveučilišta budu punopravni partneri i to je nešto što ću podijeliti s Rektorskim zborom kada se vratim u Hrvatsku - zaključila je ministrica.(HINA/D.J.)

Najčitanije iz rubrike