Kultura
STJEPAN IVANEC NA IZLOŽBI HRVATSKIH NAIVNIH UMJETNIKA U MOSKVI

Umjetnost u kojoj se ništa ne može zamisliti
Objavljeno 16. veljače, 2018.

KLADARE - Stjepan Ivanec iz Kladara jedan je od rijetkih živućih umjetnika naivne umjetnosti Likovnog kluba Hlebine koji je počeo stvarati 1970. i uspio ostvariti sve što se događalo u hlebinskoj likovnoj školi, utrti svoj vlastiti put i trajati do danas.

Svoj je život posvetio isključivo slikarstvu istražujući tehnike (crtež, akvarel, ulje na platnu i staklu). Prvu izložbu imao je 1972. u zagrebačkoj Galeriji Lotrščak, na kojoj su mu rasprodane sve izložene slike.

Brzo je napredovao i uz brojne samostalne izložbe kroz godine sudjelovao u 600-tinjak izložbi u Hrvatskoj i na svim kontinentima, jer Stjepan Ivanec je “građanin svijeta”.

Trenutačno izlaže u moskovskoj Mitišinskaja Kartinnaja galeriji na izložbi “Čudo naivne umjetnosti”, koja predstavlja rad hrvatskih naivnih umjetnika.

- Hrvatska naiva je potpuno jedinstven umjetnički fenomen neviđen u svijetu umjetnosti, gdje je svijet istodobno nevjerojatan i prepoznatljiv do najmanjeg detalja. U gledanju slika ponuđeno nam je da se utopimo u čarobnom svijetu i osjetimo dah proljeća ispunjen radovima hrvatskih majstora naivne umjetnosti. Ovo je umjetnost u kojoj se ništa ne može zamisliti. Tu umjetnik komunicira s publikom izravno s najvećom jednostavnosti i jasnoćom - rekao je na otvorenju dopredsjednik regionalne Dume u Moskvi Nikita Chapplin. N.Vek.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike