Osijek
PČELARI I MLJEKARI UDRUŽILI ZNANJE

Medeni maslac predložit ćemo kao obrok u školama
Objavljeno 15. veljače, 2018.

Još prije 13 godina osječki pčelar Milan Kramer i prof. Ljubomir Baban s Ekonomskog fakulteta zajednički su radili na projektu tzv. medenog maslaca, odnosno maslaca s medom od uljane repice. Projekt je tada propao, no Kramer najavljuje kako bi se taj ukusni i neobični namaz uskoro mogao naći u sastavnom dijelu jelovnika u osnovnim školama.

- U to vrijeme studentima treće godine ponudili smo upitnike i rezultati su bili izvrsni te su bili zainteresirani za taj med, kojeg u svakodnevnoj ponudi nema, jer se med od uljane repice brzo kristalizira pa kupci obično nisu zadovoljni. Osim toga, u to vrijeme bila je dobra cijena mlijeka, što su proizvođači iskoristili i prodavali su čistu sirovinu. Sad su ponovo aktualne male mljekare pa će Udruga pčelara “Radilica” s njima u suradnji u sljedećih mjesec dana Gradu i Osječko-baranjskoj županiji ponuditi maslac s medom od uljane repice – najavio je Kramer, dodavši da bi se, dobiju li zeleno svjetlo, taj proizvod uskoro mogao naći na jelovniku škola, to više što je riječ o zdravom domaćem maslacu i medu koji je dobar izvor minerala. Kramer kaže da će obrok ponuditi jednom tjedno te podsjeća da su prije na selima bogati mještani svojoj djeci nerijetko na kruh mazali upravo domaći maslac s medom uljane repice, a sad bi ga i učenici Osijeka, kao i Osječko-baranjske županije, mogli također uvrstiti u redovan jelovnik. Nada se da će biti interesa te dodaje da male mljekare imaju potrebne tehničke uvjete, a pčelari dovoljne količine meda od uljane repice.

Zanimljivo je da je riječ o medu bijele boje, koji više podsjeća na povrće nego na cvijeće i voće. Namaz je jučer, uz čaj s medom, ponuđen posjetiteljima na Zelenom četvrtku na glavnoj tržnici i planuo u samo pola sata.

Marija MIHELIĆ
Malo kupaca, malo prodavača

Hladno vrijeme ponovo nije išlo na ruku ni prodavačima na tržnici ni kupcima, jer je i jednih i drugih bilo malo. Ipak, prodavači koji ne propuštaju ni jedan dan prodaje kupcima su, između ostalog, ponudili blitvu i kupus po pet kuna, špinat za deset, tikvice i kelj za osam kuna kilogram. U ponudi je i pakiranje od pet kilograma krumpira za 15 kuna, a “na akciji” su i jaja te se 30 jaja prodaje za 24 kune.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike