Novosti
PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA

Strateški projekt može vrijediti i 10 mil. kuna
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Konačni prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Ovim se zakonom, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, želi pojednostaviti i ubrzati postupke pripreme investicijskih projekata.

Govoreći o novinama u tom zakonskom prijedlogu, Dalić je navela da je snižen kriterij minimalnih vrijednosti ukupnih kapitalnih troškova ulaganja za odabir strateških projekata, i to sa 150 milijuna kuna na 75 milijuna kuna, odnosno na deset milijuna kuna na potpomognutim područjima, otocima, u poljoprivredi i šumarstvu. To znači da se investicije vrjednije od tih iznosa mogu kandidirati za primjenu procedure koju propisuje taj zakon.

Potpredsjednica Dalić podsjetila je da su investitori do sada bili obvezni dostaviti dokaz o osiguranim iznosima financiranja za provođenje projekta, pri čemu je visina toga dokaza bila ili oročeni bankarski depozit ili bankarska garancija u visini od deset posto ukupne vrijednosti projekta. Objasnila je da se ta odredba u praksi pokazala velikom preprekom za investicijske projekte, s obzirom na to da se radi o relativno visokim iznosima, a do sada se također kao dokaz osiguranja izvora financiranja nisu priznavala već uložena sredstva u pripremu projekta.

- Stoga se ovim zakonom predlaže da se visina dokaza o osiguranim izvorima financiranja snizi na pet posto vrijednosti samoga projekta i da se taj dokaz može priložiti bilo u obliku namjenskog depozita bilo u obliku pisma namjere banke kojim se dokazuje spremnost na financiranje. Također, kao dokaz o osiguranim izvorima financiranja priznat će se i sredstva koja su do sada već uložena u realizaciju projekta - kazala je Dalić.

Ovim zakonom uvodi se i obveza potpisivanja sporazuma o pripremi i provedbi strateškog projekta s investitorom prije donošenja odluke Vlade o proglašenju projekta strateškim. Zakon nadalje osigurava da se na listu strateških projekata izravno uvrštavaju energetski investicijski projekti koji se već nalaze na Europskoj listi projekata od zajedničkog interesa.

Osim toga, izravno će se na listu strateških projekata uključivati i investicijski projekti koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, isto kao i projekti izgradnje infrastrukture koja je nužna za provođenje projekta prethodno uvrštenog na listu.

Dalić je zaključila kako ni jedan investicijski projekt neće biti proglašen strateškim ako nije u skladu s važećim prostornim planovima.I.Mikulić

Investitoru potrebna najmanje polovica zemljišta za projekt

Zakonskim prijedlogom redefinira se i način raspolaganja nekretninama u vlasništvu RH. Dalić je podsjetila kako je prema važećem zakonu Vlada raspolagala nekretninama za provedbu javnog strateškog projekta bez javnog nadmetanja ili javnog prikupljanja ponuda. Novim zakonom, kazala je ministrica, predlaže se da Vlada po istom principu raspolaže i nekretninama za provedbu privatnog strateškog projekta, pri čemu investitor mora posjedovati najmanje polovicu zemljišta za projekt. U slučaju da mu za formiranje građevinske čestice nedostaje najviše 50 posto površine, tada tu česticu može dobiti na raspolaganje od Vlade bez provedbe javnog natječaja, odnosno direktnom pogodbom. Ako je investitoru potrebno državno zemljište koje čini više od 50 posto projekta, može ga dobiti isključivo na javnom natječaju.

Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

Najčitanije iz rubrike