Novosti
SNAŽNO UPOZORENJE MATIJE KOPIĆA: MORAMO SE MIJENJATI

Roboti će uzeti do 800.000 radnih mjesta
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Vezani članci

ISTOK EUROPE OSTAJE BEZ LJUDI

Nedostaje radnika, zaposlit ćemo robote

Osječki poduzetnik Matija Kopić, suvlasnik tvrtke Gideon Brothers, na svome je Facebooku iznio zanimljivo razmišljanje o budućnosti koju će nam donijeti robotizacija. Rad tvrtke Gideon Brothers, naime, upravo u fokusu ima razvoj robotike i umjetne inteligencije.

- U sljedećih 10 - 20 godina čovječanstvo će se suočiti s masovnim valovima nezaposlenosti zbog ubrzane automatizacije/robotizacije svih aspekata ljudskog djelovanja. Jednostavno rečeno, budućnost se svodi na (koliko-toliko) pametne strojeve, koji će sve više i više poslova odrađivati mnogo efikasnije nego što to čine ljudi. Ovakav razvoj potaknut će duboke društvene potrese s kojima se moramo znati suočiti (transformacija je već počela), a vrijeme za djelovanje je sada. Čeka nas najozbiljnija rekonfiguracija globalnih ekonomskih odnosa zbog daljnje automatizacije, a nacije koje se budu pozicionarale u toj utrci imaju šansu za opstanak - kaže Kopić.

On predviđa da će u Hrvatskoj zbog robotizacije i automatizacije/digitalizacije do 2035. godine nestati između 500 i 800 tisuća radnih mjesta. Drži da će prvi na udaru biti zaposleni u poslovima prijevoza, logistike/distribucije, maloprodaje, proizvodnje, poljoprivrede, građevine te nekih drugih uslužnih djelatnosti. Drži da će također prvi na udaru biti i hrvatski javni sektor, prije svega njegov administrativni/birokratski aparat. “Paradoksalno, tko god ovaj aparat učini efikasnijim (manjim, bržim, digitaliziranim/automatiziranim), vjerojatno će biti zaslužan za opstanak hrvatskog gospodarstva. Još paradoksalnije, pretpostavljam da taj netko, kad-tad, ovaj posao neće odraditi zbog razumijevanja konteksta koji opisujem i brige za dobrobit hrvatskog čovjeka, nego zbog silovitih, izvanjskih pritisaka ekonomske rekonfiguracije na europskoj i globalnoj razini. Gledamo u pitanje preživljavanja”, upozorava Kopić.

Kaže kako je u ovom trenutku turizam jedina komponenta hrvatskog gospodarstva koja ima potencijal oduprijeti se “oluji koja dolazi - i mislim da će tako i biti”.

- Nasmiješeni ljudi i dalje će biti pogonsko gorivo hospitality industrije, no struktura poslova i u ovome će se sektoru ozbiljno mijenjati - drži Kopić.

Naš vrsni informatičar koji je dokazao ispravnost svojih vizija u IT biznisu predlaže i rješenja za buduće izazove. Kaže kako bi na nacionalnoj razini trebali diskutirati o oporezivanju robota/strojeva koji će istisnuti ljude iz radnog kontingenta, razmišljati o univerzalnom temeljnom dohotku (UBI) kao i o državnom ulaganju u školovanje radnika za poslove novoga stoljeća. Zaključuje kako će ekonomija “i dalje biti ljudi, no drukčiji ljudi”. “Drukčiji državljani Hrvatske. Moramo se mijenjati”, kaže Kopić. I.M.