Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ:

Hrvatska ključna za proširenje EU
Objavljeno 15. veljače, 2018.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak na početku sjednice Vlade da će Hrvatska voditi odgovornu politiku u procesu proširenja EU kako bi sve susjedne zemlje jugoistočne Europe “što učinkovitije i brže ispunile kriterije i postupno postale članice EU”.

Plenković se pred okupljenim ministrima ukratko osvrnuo na svoj boravak u Bruxellesu, gdje je s najvišim europskim dužnosnicima održao “detaljne razgovore o ključnim europskim temama i stajalištima Hrvatske uoči odluka koje su relevantne za budućnost Hrvatske i za budućnost Europe u sljedećih nekoliko godina”.

“Imali smo vrlo sadržajne razgovore s predsjednikom Europskog vijeća (Donaldom) Tuskom, s cijelim kolegijem Europske komisije, s predsjednikom Komisije (Jean-Claudeom) Junckerom, u formatu koji je predviđen da se u određenim intervalima odvija između kolegija Komisije i predstavnika država članica na najvišoj razini”, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da je za Hrvatsku posebno važna bila tema koja se odnosi na pitanja daljnjeg proširenja Europske unije i prošlog tjedna predstavljene strategije proširenja Europske unije na države zapadnog Balkana - Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo. “Na Hrvatsku se gleda kao na zemlju koja ima bitnu ulogu, sa svojim iskustvom i s blizinom svih šest država koje su u procesu proširenja, a to su praktički sve naše bliže i nešto dalje susjedne države”, rekao je Plenković.H