Novosti
OSJEČKI CENTAR “JA KAO I TI”

Ravnatelju Lamzi smjena i otkaz
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Na sjednici održanoj u četvrtak ujutro Upravno vijeće osječkoga Centra za pružanje usluga u zajednici “JA kao i TI” razriješilo je dužnosti dosadašnjeg ravnatelja Ladislava Lamzu te mu otkazalo ugovor o radu.

Centar se inače skrbi o starijim teško pokretnim i nepokretnim osobama te osobama s mentalnim poteškoćama.

“Zakonski razlozi za razrješenjem dosadašnjeg ravnatelja sadržani su u odredbama čl. 157. Zakona o socijalnoj skrbi, čl. 44. Zakona o ustanovama i čl. 23. Statuta Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – 'JA kao i TI'. Nakon usvajanja odluke o razrješenju dosadašnjeg ravnatelja, istome je otkazan ugovor o radu te je imenovan v. d. ravnatelja Centra, do izbora novog ravnatelja”, kratko je medijima poručila predsjednica Upravnog vijeća Centra Mira Leko-Ćurčić.

Članica Upravnog vijeća, koja je željela ostati anonimna, nije nam željela reći tko je v.d. ravnatelja Centra, poručivši samo da je osoba iz Centra te kako je zakonska obveza Upravnog vijeća u roku od najviše mjesec dana raspisati natječaj za odabir novog ravnatelja. Kazala nam je kako će se sigurno ići vrlo brzo u raspisivanje natječaja te da je stanje u Centru vrlo teško s obzirom na to da su narušeni međusobni odnosi.

Postupak razrješenja ravnatelja pokrenut je nakon inspekcijskoga nadzora Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te medijske objave fotografija o lošim uvjetima u kojima žive korisnici u stacionarnom dijelu Centra, poput uginulog glodavca u krevetu korisnika ili prljavih toaletnih prostorija.

U pisanom odgovoru na inspekcijski nadzor mjerodavnoga ministarstva smijenjeni ravnatelj Lamza, očitujući se o spornim fotografijama stanja u Centru, naveo je “kako su uginuloga miša u krevetu korisnika 12. siječnja otkrile njegovateljica i medicinska sestra, ali o tome nisu nikoga obavijestile, a glavna sestra ga je naknadno izvijestila o spornim fotografijama”. Zbog nedopuštenoga snimanja korisnika, prosljeđivanja fotografija te zato što ga nije izvijestila o uočenim nepravilnostima Lamza je predložio izvanredni otkaz ugovora o radu za medicinsku sestru, a zbog istih razloga pismeno upozorenje za njegovateljicu.

Lamza je podsjetio kako, tijekom inspekcijskoga nadzora Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva, obavljenoga 1. veljače, “nisu uočeni tragovi glodavaca, kao ni uginuli glodavci u prostorijama objekta”.

Opovrgnuo je i da “uvjeti u toaletu nisu bili higijenski, jer takvo stanje WC-a nije zatekla ni jedna inspekcija”. Lamza je podsjetio i da je tijekom inspekcijskoga nadzora Uprave za sanitarnu inspekciju 1. veljače ove godine utvrđeno da su “u vrijeme nadzora zahodi i kupaonice uredno održavani s obzirom na to da je objekt stariji”, te da je “u njima osigurana prirodna ventilacija, a na praonicima za ruke osigurana potrebna sredstva za održavanje higijene ruku i higijensko sušenje.” I.Mikulić/H

Stanje u Centru vrlo je teško s obzirom na to da su narušeni međusobni odnosi, doznajemo

Najčitanije iz rubrike