Novosti
DUGOVI SUDOVA I GRAĐANA

Samo jedan klijent duguje osječkom odvjetniku 2,1 milijun kuna bez kamata
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Dok su još do prije nekoliko godina osječki odvjetnici, kao i svi ostali u Hrvatskoj, imali velikih problema sa sudovima u vezi s plaćanjem njihovih usluga, u Osijeku je sada situacija puno bolja.

Primjerice, posljednjeg dana 2013. godine samo županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu dugovali su 12 milijuna kuna odvjetnicima po službenoj dužnosti te gotovo četiri milijuna vještacima. Na općinskim sudovima na osječkome, riječkome, splitskome i zagrebačkom području dugovi odvjetnicima tada su bili veći od 32 milijuna kuna, a vještacima od 4,5 milijuna kuna.

Sudovi su svoje dugove u velikoj mjeri riješili ili smanjili, međutim odvjetnicima su puno veći problem građani koji, nakon uspješnih parnica za njih, ne žele platiti dugove svojim braniteljima.

- Samo jedan klijent mi po pravomoćnoj presudi duguje 2,1 milijun kuna bez kamata od 2007. godine. Nakon pravomoćne presude Vrhovni sud odbio je reviziju. Tog sam klijenta zastupao 12 godina, sve dok nije vratio u svoje većinsko vlasništvo jednu osječku tvrtku od državne Agencije za privatizaciju. Da bi izbjegao plaćanje duga, prenio je dionice na jednu slovensku tvrtku i sada se nema od čega novac namaknuti - kazao nam je osječki odvjetnik Davor Krtić, koji ima uvjerljivo jednog od najvećih dužnika.

Što se tiče osječkog Županijskog i Općinskog suda, na jednom sudu ukupan iznos dugova je tek desetina spomenutog građanina, dok drugi sud ne duguje ništa.

- Na dan 12. veljače ukupan dug prema braniteljima u kaznenom postupku iznosi 231.843,75 kuna, i to za branitelje po službenoj dužnosti 147.906,25 kuna, a za ostale izabrane branitelje, neovisno o tome radi li se o oslobađajućoj odluci ili obustavi postupka, dug iznosi 83.937,50 kuna - doznajemo od Anđe Gotal, upraviteljice sudske pisarnice Županijskog suda u Osijeku.

Damir Mitrović, predsjednik osječkog Općinskog suda, kaže kako je taj sud uspio svoja dugovanja svesti na minimum.

- Svaki mjesec ide isplata za isplatom. Trošak se isplaćuje kad je predmet pravomoćan, tek tada u roku od tri mjeseca. Ako dođe izvanredni pravni lijek pa se spis ne riješi odmah, nije nam najvažnije riješiti odvjetniku trošak. Svake godine dobijemo proračun od oko milijun i pol kuna, a tu su uz odvjetnike još i vještaci i suci porotnici. Do svibnja ili lipnja tekuće godine potrošimo novac koji smo dobili, no prošle i pretprošle godine država nam je u studenome i prosincu podmirila sve troškove koji su došli. Ne kažem da nije koji račun trenutno zaostao. Za prošlu godinu isplaćeno je sve za troškove odvjetnika, vještaka i sudaca porotnika. Isplata se nastavlja sukcesivno te je tako već u siječnju isplaćeno gotovo 300 tisuća kuna - kazao je Davor Mitrović, predsjednik Općinskog suda u Osijeku.

Sandra LACIĆ
ČEKAJU NOVAC DO GODINU DANA

Kako doznajemo iz osječkih odvjetničkih krugova, isplata od sudova čeka se u prosjeku od šest mjeseci do godinu dana, no prije je taj rok bio puno duži. S obzirom na uredniju isplatu i odvjetnici su zadovoljniji, no ni oni nisu izuzeti od klijenata koji puno obećavaju, a na kraju od njih ne dobiju ni lipe, unatoč uloženom vremenu, trudu i zalaganju za njih.