Osijek
DODATNA KORIST OD EU PROJEKATA

Europskim se novcem sufinanciraju i plaće gradskih djelatnika
Objavljeno 16. veljače, 2018.

O dobrobiti korištenja nepovratnih financijskih sredstava iz EU fondova koji su na raspolaganju naših županijama, gradovima i općinama već se puno puta pisalo. Srećom, sve je više i realiziranih projekata koji su sufinancirani iz europske blagajne, neki čak i u iznosu od 80 posto vrijednosti ukupne investicije.

No benefiti se otkrivaju i tamo gdje nisu okom vidljivi. Primjerice, smanjenjem dijela rashoda na plaćama djelatnika. Iz godine u godinu Grad Osijek osigurava sve znatniji udjel iznosa za plaće djelatnika različitim projektima sufinanciranim EU sredstvima.

Grad trenutačno provodi 15 takvih projekata, a iz njih 12 sufinancira dio plaća svojih djelatnika u različitim odjelima gradske uprave.

- U nekim upravnim odjelima, kao i u pravnim subjektima gradskog sustava, udjeli EU sufinanciranja vrlo su visoki, primjerice u Upravnom odjelu za programe Europske unije riječ je o čak 65 posto ukupne brutoplaće odjela - upozorava Kornelija Mlinarević, v. d. pročelnika tog odjela.

Nadalje, djelatnici Odsjeka za sustav upravljanja i kontrole za provedbu ITU mehanizma (Integriranih teritorijalnih ulaganja) unutar tog upravnog odjela imaju osigurano financiranje 85 posto ukupnog troška plaća u idućih šest godina, čime nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije zapravo direktno pomaže jačanje “infrastrukture” za provedbu mehanizma ITU na području Urbane aglomeracije Osijek.

- Isto tako visok omjer sufinanciranja plaće djelatnika od 85 posto osiguran je i na projektu “OSIgurajmo im JEdnaKost4” tijekom iduće četiri godine, što je rezultiralo novozaposlenom osobom u Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” - ističe Mlinarević.

Njezin kolega David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu, potvrđuje kako iznos koji Grad Osijek i pravne osobe kojima je Grad (su)vlasnik dobiju refundiran kroz plaće djelatnika svakako pomaže u smanjenju ukupnih rashoda plaće i ostalih troškova.

Oboje sugovornika upozorava na to kako plaće djelatnika ipak nisu u svim programima Europske unije prihvatljiv trošak, ali sustav Grada maksimalno koristi tu mogućnost u natječajima koji to dopuštaju kako bi se ili uštedjelo na plaćama koje bi inače morale biti plaćene iz proračuna ili zaposlile nove osobe koje rade za vrijeme trajanja projekta.

- Riječ je o svojevrsnoj investiciji jer i samim radom na projektima gradski sustav jača kapacitet za pripremu i provedbu novih projekata - zaključuje Mlinarević. D. Kuštro

15

EU projekata trenutačno provodi Grad Osijek, a kroz njih 12 sufinanciraju se plaće djelatnicima gradskog sustava

Najčitanije iz rubrike