Osijek
SIGURNIJE NTERVENCIJE

Vatrogasci dronom pretražuju nepristupačna mjesta
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Osječko-baranjski vatrogasci napravili su korak naprijed u opremanju - Vatrogasna zajednica nabavila je dron kojim će u slučaju požara većih razmjera moći lakše intervenirati, odnosno pratiti situaciju na požarištu.

- Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije primila je donaciju američkog veleposlanstva od 4000 dolara, što smo odlučili utrošiti za kupnju drona s kompletnom opremom jer se pokazala potreba zbog karakterističnosti našeg područja. Pritom posebice mislim na Kopački rit i situacije kada su u pitanju požari na otvorenome, gdje je nepristupačnost terena iznimno velika. Kopački je rit zaštićena zona u koju se ne može ulaziti po slobodnom nahođenju, nego se moraju imati određene dozvole. Kada izbije neki požar, mi ćemo dronom uočavati mjesto požara, odnosno detektirati ga i odrediti put kojim bi najlakše mogle prići vatrogasne jedinice. S obzirom na to da je zona Kopačkog rita još uvijek minski sumnjivo područje, nikako ne smijemo puštati vatrogasce ili bilo koga drugog da ulazi u to područje bez dopuštenja i uputa za kretanje i određivanje smjera kojim se dolazi na takve intervencije – kaže Zdravko Cvenić, županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Cvenić pojašnjava specifičan način gašenja požara na minski sumnjivim terenima ističući kako moraju dodatno oprezno pristupati lokaciji. “Imamo tehniku koja može dobaciti vodu na sto pedeset do dvjesto metara udaljenosti, ali većinom, kada se pojave požari na takvom području, zovu se zračne snage koje bi intervenirale u slučaju nekog velikog požara. Inače se provodi obuhvatna navala, pri čemu se požar 'presijeca' u onom području koje nije minski sumnjivo i tako se zaustavlja”, kaže Cvenić.

Podsjeća kako su lani imali uspješnu vježbu gašenja, jer su sustavne edukacije i vježbe uvijek iznimno važne za učinkovitost vatrogastva. Naime, u Bilju je održana državna vatrogasna vježba “Kopački rit 2017.” u kojoj je sudjelovalo više od sto članova DVD-a i ostalih operativnih snaga. Vježbu su organizirali Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, Ministarstvo obrane, MUP i Hrvatski Crveni križ, a simuliralo se požar u minski sumnjivom i nepristupačnom području, pa su uz kopnene korištene i zrakoplovne snage. Uspješna vježba jamči i spremnost za intervenciju u slučaju stvarne ugroze. D. Pejić

U Bilju je lani održana državna vatrogasna vježba “Kopački rit 2017.” u kojoj je sudjelovalo više od sto članova DVD-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike