Osijek
ŽUPANIJA I OPĆINA BILJE SUVLASNICI

Preuzeli dvorac od Hrvatskih šuma
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Općina Bilje i Osječko-baranjska županija postali su u četvrtak suvlasnici (50:50 %) biljskog dvorca Eugena Savojskog. Ugovor su u Bilju potpisali župan Ivan Anušić, biljski načelnik Željko Cickaj i Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma - Podružnice Osijek, od koje je taj tristotinjak godina star objekt preuzet nakon što su se Hrvatske šume iz njega iselile.

Podsjetimo, Općina Bilje već je deset godina razmatrala načine kako da taj povijesni objekt stavi u turističku funkciju, a do besplatnog preuzimanja ovog objekta, čija je vrijednost procijenjena na 1,8 milijuna kuna, došlo je u samo pet mjeseci kada je Cickaj pokrenuo inicijativu prema Županiji, pa onda svi zajedno prema Vladi RH, koja je prijenos vlasništva dvorca riješila 1. prosinca 2017. na sjednici u Osijeku.

- Zajedničkim snagama sa Županijom nastavljamo i dalje u velikom poslu obnove dvorca u izvornom obliku. Ovaj povijesni i kulturni biser bit će svojevrsni prijemni centar u ovoj našoj općini koja se pokazala najboljom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske. U urbanoj smo aglomeraciji Osijek pa smo tamo aplicirali izradu projektne dokumentacije za obnovu, a ostatak kroz obnovu kulturne baštine i neke druge izvore financiranja - kazao je Cickaj.

- Želimo od dvorca stvoriti reprezentativnu turističku ponudu, spasiti ga od propadanja i oživiti našu povijest vezanu uz Savojskog koja je vrlo zanimljiva i to prezentirati turistima koji dolaze ovamo uživati. Sredstva se mogu osigurati kroz ITU mehanizam ili nekih drugih fondova. Dvorac bi trebao biti samoodrživ i generirati mnogo dodatnih popratnih stvari. Ovakve priče vezane uz dvorce na našem području, prema mojem mišljenju, vrh su turističke ponude - izjavio je Anušić. D. Pejić

Vlado Jumić

voditelj Uprave šuma - Podružnice Osijek

DRAGO MI JE DA ĆE DVORAC EUGENA SAVOJSKOG SLUŽITI U TURISTIČKE SVRHE

Vlado Jumić istaknuo je kako je svima u Hrvatskim šumama i njemu osobno, jer je on i rodom Baranjac, drago što će dvorac u kojem su nekada bile prostorije Šumarije biti obnovljen.

“Raduje me što će ovaj dvorac služiti u turističke svrhe. Objekt je sada u lošem stanju, pa je krajnje vrijeme da počne njegova obnova. Ulaganja u održavanje dvorca bila su velika, a u nekoj gruboj procjeni kada smo računali koliko bi stajala obnova, došli smo do iznosa između 15 i 20 milijuna kuna”, kazao je Jumić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana