Osijek
OD POČETKA OVE GODINE

Liječenje PRP-om i matičnim stanicama i u KBC-u Osijek
Objavljeno 16. veljače, 2018.
PRP je najučinkovitiji u liječenju kroničnih upala tetiva, kao što su teniski lakat, Ahilova tetiva, ligamenti, zglobovi...

Liječenje s pomoću plazme bogate trombocitima i matičnim stanicama do sada se moglo ostvariti samo u privatnim ustanovama, dok je od početka ove godine ovu vrstu liječnja moguće dobiti i u KBC-u Osijek.

Naime, stanična terapija te regenerativna medicina posljednjih godina doživljava veliki zamah, a ona između ostalog uključuje i liječenje matičnim stanicama i PRP-om. Upravo ove nove metode terapije u 2018. godini nude se i na Zavodu za ortopediju i traumatologiju osječke bolnice.

- Da bi se razvio PRP pripravak, prvo se mora izvući krv iz pacijenta. Trombociti se odvajaju od drugih krvnih stanica i njihova se koncentracija povećava u centrifugatoru tijekom procesa koji se naziva centrifugiranje. Nakon centrifugiranja dobiveni pripravak aplicira se na željeno mjesto. Procedura se u pravilu ponavlja, a obavlja se ambulantno, brza je i jednostavna, izvodi se uz lokalnu anesteziju, a jedine kontraindikacije su postojanje maligne bolesti u anamnezi i akutna infekcija. Samo nekoliko minuta nakon davanja pripravka pacijent može ići kući - objašnjavaju u KBC-u Osijek.

Inače, upravo je PRP prema većini istraživanja najučinkovitiji u liječenju kroničnih upala tetiva, poput teniskog lakta, upale Ahilove tetive, ligamenta patele ili tetiva ramenog zgloba. PRP terapija primjenjiva je i u liječenju akutnih sportskih ozljeda, kao što su puknuća ligamenta, tetive i ozljede mišića. Stručnjaci napominju i da su uočeni dobri rezultati kod osteoartritisa zglobova s umjerenim degeneracijskim promjenama te kod diskogene boli.

- Rizici povezani s aplikacijom PRP-a su minimalni: manja bol na mjestu ubrizgavanja, infekcija, oštećenje mekog tkiva, ozljede živaca – čime se ne razlikuju puno od rizika koji su povezani s davanjem kortizonske terapije ili davanjem preparata hijaluronske kiseline u oboljeli zglob.

Indikacijsko područje za liječnje matičnim stanicama gotovo je identično kao i za PRP, a indikaciju za aplikaciju matičnih stanica donosi liječnik.

- Procedura je minimalno invazivna, brza i s malo nuspojava i komplikacija. Obavlja se korištenjem lokalne anestezije. Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, najčešće oko pupka. Matične stanice bivaju izolirane u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željenu regiju. Aplikacija se izvodi uz primjenu UZV ili dijaskopa. Pacijent ubrzo može ići kući, a procedura se može ponoviti prema potrebi za nekoliko tjedana prema procjeni liječnika. Indikaciju o primjeni ovih terapija donosi liječnik specijalist ortopedije nakon kliničkog pregleda i potrebne medicinske dokumentacije, stoji u priopćenju osječkih ortopeda.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŠTO SU PRP I MATIČNE STANICE

Trombociti, osim što sudjeluju u zgrušavanju krvi, sadrže stotine proteina zvanih faktori rasta koji su iznimno važni u liječenju ozljeda. PRP je plazma s mnogo više trombocita nego što se obično nalazi u krvi, a time i čimbenicima rasta za 5 - 10 puta. Što se tiče matičnih stanica i pericita dobivenih iz masnog tkiva i koštane srži, oni imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju artritisa, cijeljenju tetiva, a svoju najčešću primjenu u ortopediji nalaze u liječenju degeneracijskih promjena velikih zglobova... Značajno je da masno tkivo sadrži znatno više matičnih stanica nego koštana srž.

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike