Regija
DJECA ZADOVOLJNA HRANOM

Nakon tri godine nema gladnih u školama
Objavljeno 16. veljače, 2018.

BELI MANASTIR - Kao bomba odjeknula je u javnosti prije približno tri godine u Glasu Slavonije objavljena priča kako pojedina djeca u belomanastirskoj OŠ Dr. Franje Tuđmana nemaju za topli obrok. Jedna je učiteljica tih dana kriomice mjesecima uplaćivala 100 kuna za školsku kuhinju za svoga učenika čiji roditelji nisu mogli ni toliko izdvajati. Brzo se pokazaloo kako on nije jedini koji nema priliku sa svojim prijateljima svakodnevno odlaziti u školski restoran i jesti nešto s bogatog menija. Na noge se digla cijela Hrvatska, donacije su počele pristizati sa svih strana, a ravnatelj škole, Damir Mendler, koji je cijelu priču objavio na jednoj od sjednica Gradskog vijeća (jer je tada bio gradski vijećnik) bio je na, kolokvijalno rečeno, slatkim mukama. Kada se vidjelo da gladne djece nema samo u belomanastirskoj osnovnoj školi nego i diljem Hrvatske, a govorilo se o više desetaka tisuća, nadležno je ministarstvo raspisalo natječaj za sufinanciranje školske kuhinje, na koji se javilo i belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa, čiji je predsjednik upravo Mendler. Sredstva su bila osigurana, no radilo se samo o privremenom rješenju. Svi su bili svjesni kako se problem može riješiti samo dugoročno, ne iz godine u godinu. Prigodom preuzimanja dužnosti župana osječko-baranjskog Ivan Anušić je ustvrdio kako se ne smije dogoditi da bilo koje dijete u osnovnoj školi bude gladno, naglasivši kako bi najbolje bilo da školama hranu dostavljaju domaći OPG-ovi i ostali proizvođači. Njegov su prijedlog prihvatile brojne županije, a takav je sistem u belomanastirskoj osnovnoj školi i zaživio.

- Svim našim učenicima omogućen je besplatni topli obrok. Isključivo zbog kapaciteta kuhinje kuhani im obrok omogućavamo dva puta tjedno, uvijek s nekim povrćem i mesom, a tri dana u tjednu jedu hranu poput pizze, hrenovki i slično - priča ravnatelj Mendler, naglašavajući kako su dobavljači isključivo baranjske tvrtke i OPG-ovi. Više je nego zadovoljan povratnim informacijama svojih učenika. Većina ih je zadovoljna školskom hranom, a pojedina djeca mahune, grašak ili neko drugo povrće u obliku variva pojedu, premda istu hranu kod kuće odbijaju.

- Djelatnici u kuhinji trude se da tradicionalni obroci budu ukusni i svima prihvatljivi. Relativno mala količina hrane koja ostane u tanjurima dovoljan je dokaz za to - ističe Mendler, napominjući kako su obroci osigurani do kraja tekuće školske godine i za početak iduće, dodajući kako je uvjeren da će pri donošenju proračuna za iduću godinu ova praksa biti nastavljena. Prigodom jučerašnjeg posjeta školskom restoranu učenicima je bio poslužen grah s baranjskom slaninom i kobasicom. Miris se širio na sve strane, a rijetko tko ga je odbio. Inače, iz županijskog se proračuna financiraju obroci za učenike 82 slavonsko-baranjske osnovne škole. Obroci za belomanastirske učenike, zajedno s voćem, mlijekom, mliječnim prerađevinama i sokovima, mjesečno stoje 20-ak tisuća kuna.I.Getto

Dvadesetk nije potpisalo suglasnost

Roditelji učenika prije početka školske godine potpisuju suglasnost kojom odobravaju konzumiranje obroka svojoj djeci. Zbog nepoznatih razloga 20-ak belomanastirskih roditelja suglasnost nije potpisalo, premda većina njihove djece za obrok donosi proizvode iz belomanastirskih pekarnica uključenih u cijeli projekt… U školskom se restoranu hrani približno 420 učenika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike