Regija
UBLAŽAVANJE POSLJEDICA POPLAVE

U spačvansku šumu pušten 21 jelen
Objavljeno 15. veljače, 2018.

VRBANJA - U uređeno prihvatilište spačvanske šume na području Šumarije Vrbanja jučer je pušten 21 jelen u sklopu provedbe projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije ForestFlow. Cilj je obnavljanje populacije divljači koja je stradala u katastrofalnoj poplavi 2014. i izgradnja pratećih sadržaja za njezino ponovno uvođenje, čime se osigurava očuvanje biološke raznolikosti u mjestima visoke biološke i krajobrazne vrijednosti. U prihvatilištu su izgrađeni brojni popratni sadržaji poput promatračnica, natkrivenih hranilišta i pojilišta s bunarom na solarne pumpe, koje se pokreću automatski kada se razina vode u bunaru spusti. Kretanje puštenih jelena bit će praćeno s pomoću telemetrijskih ogrlica, koje ima svako grlo, i promatranjem na terenu. Divljač će biti u prihvatilištu dvije godine i za to vrijeme će se prilagoditi prirodnim uvjetima, potom će biti puštena na slobodu.

- Vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura i sa po pola tog iznosa raspolažu Hrvatska i Srbija. Počeo je prije godinu i pol i traje 24 mjesaca, pa imamo još šest mjeseci do završetka. U Šumariji Strošinci u prihvatilište je pušteno također 21 grlo jelena. Partneri na projektu su Hrvatske šume i JP Vojvodinašume kao javne ustanove odgovorne za upravljanje šumama, uključujući pristupne ceste i divljač, zatim Hrvatske vode i Vode Vojvodine, jer su kao javne ustanove izravno odgovorne za upravljanje vodama i zaštitom od poplava, te Institut za razvoj i međunarodne odnose i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Projektom je predviđena rekonstrukcija dvaju većih kanala i više manjih kako bi se višak vode odvodio i da ubuduće ne bi bilo poplava. U poplavi je stradalo 258 jedinki srneće i jelenske divljači – kaže Blaž Štefanek, voditelj projekta.

Član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš kaže kako se flora i fauna spačvanskih šuma još nisu potpuno oporavile od poplava, ali se oporavljaju.

- Sada smo pustili 21 grlo, vrijedno 550.000 kuna, u uređena dva prihvatilišta, u ovo kod Vrbanje i kod Strošinaca uložili smo 350.000 i u dva bunara na solarne pumpe 100.000 kuna. Hrvatske šume imaju milijardu kuna vrijednih odobrenih projekata u pripremi, a bit će ih još. Grla su čipirana i dobivat ćemo nova saznanja o njihovu kretanju – kaže Fazekaš, a voditelj Uprave šuma Podružnica Vinkovci Damir Dekanić podsjeća kako s Vojvodinom sudjeluju u dva zajednička projekta.

- Današnjim puštanjem jelena fond divljači se obogaćuje u genetskom i brojnom smislu. Prije 15 godina u spačvanske smo šume donijeli dabrove jer vodimo računa o bioraznolikosti i nastojimo vratiti prirodno stanje, kako je bilo nekada. S pomoću ogrlica pratit ćemo kretanje jelena, jer za njih ne postoje granice i njima 50 ili 60 kilometara, koliko prevale za kratko vrijeme, ne znači ništa – kaže Dekanić, dodajući kako su šumari učinili najviše za zaštitu i obnavljanje fonda divljači.

Branislav Stankov iz Vojvodinašuma kaže da su nedaleko od Vrbanje, iza Studve na vojvođanskoj strani, pustili 38 grla jelenske divljači.

- Pustili smo 12 jelena i 26 košuta u dva prihvatilišta ukupne površine od 12 hektara, a nakon dvije godine pustit ćemo ih u prirodu. No izgrađena autocesta razdvojila je divljač na spačavanski i bosutski dio te im je otežano prelaženje s jedne na drugu stranu – kaže Stankov.M.Flego

ŠTETE SE MJERE MILIJUNSKIM IZNOSIMA

Štete od poplave 2014. u poljoprivredi procjenjuju se na 30 milijuna eura u Hrvatskoj i 64,8 milijuna eura u Srbiji, poplavom je pogođeno 250 četvornih kilometara u Hrvatskoj i 300 u Srbiji, a poginulo je najmanje 60 osoba. U Srbiji 3500 kilometara cesta treba popraviti. Poljoprivrednici u oba područja pretrpjeli su velike štete, uključujući i oko 180 tona uginulih domaćih i divljih životinja u Hrvatskoj i 288 tona u Srbiji. Poplavljen je veliki broj poljoprivrednih objekata te 8500 hektara usjeva u Hrvatskoj i 90.000 hektara u Srbiji. Također, u to vrijeme nije bilo protokola komunikacije između organizacija mjerodavnih za zaštitu od poplava obiju država.

Možda ste propustili...

RAZVOJ INDUSTRIJSKE ZONE JANJEVCI U DONJEM MIHOLJCU

Nova infrastruktura 15 milijuna kuna

ZVONIMIR BOŽIĆ, VLASNIK OLDTIMERA

BMW-ov motocikl ima 81, a Mercedes 54 godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana