Kultura
IZABRAN NOVI GLAVNI UREDNIK ČASOPISA “VIJENAC”

Galić najavio jačanje suradnje s Matičinim odjelima i ograncima
Objavljeno 15. veljače, 2018.

Glavni odbor Matice hrvatske dosadašnjeg o. d. glavnog urednika Gorana Galića imenovao je novim glavnim urednikom Vijenca. Na čelu najstarijega hrvatskog lista za kulturu Galić je naslijedio Luku Šeputa, glavnog urednika od 2009., koji je u svibnju prošle godine imenovan glavnim urednikom Matičina nakladništva.

Izlažući svoj program, Galić je rekao da Vijenac vidi kao središnje novine svih hrvatskih umjetnika i intelektualaca koje redovito, informativno i kritički, biranim hrvatskim jezikom, na nacionalnoj razini prate područja definirana u svomu podnaslovu – umjetnost, kulturu i znanost.

- Kriteriji selekcije kulturnih sadržaja umjetnička su i estetska vrijednost, a kriteriji za izbor suradnika stručnost, vještina u pisanju i iskustvo. Velika vrijednost i komparativna prednost Vijenca njegovanje je umjetničke kritike. Uz izvještavanje o vodećim umjetnicima iz pera najpozvanijih kritičara i novinara, od kojih su mnogi već godinama stalni Vijenčevi suradnici, Vijenac treba prepoznavati i afirmirati darovite mlade umjetnike te odgajati novinare u području kulture - rekao je Galić, najavivši više priloga o kulturi Hrvata izvan domovine te jačanje suradnje s Matičinim odjelima i ograncima i svim zainteresiranim kulturnim, umjetničkim i znanstvenim ustanovama te strukovnim udrugama. Dodao je da Vijenac dijelom treba biti i Matičina tribina te u skladu s tim u određenoj mjeri pratiti i ključne društvene teme, osobito one koje nemaju pristup medijima.

- Prilozi o društvenim temama ne smiju se svesti na jalova ideološka prepucavanja koja dijele hrvatsko društvo, što je, nažalost, postalo naša medijska svakodnevica, nego trebaju počivati na stručnoj ekspertizi autora i na istraživačkom novinarstvu, na potrazi za rješenjima i na načelu - činjenice su svete, a komentar je slobodan. Vijenac će u sljedećm razdoblju biti predvodnik takva novinarstva - dodao je.

Goran Galić (Sisak, 1988.) u novinarstvu je već deset godina. Na Hrvatskim studijima diplomirao je hrvatsku kulturu i komunikologiju. Novinarsku praksu pohađao je u više redakcija, a nakon završene Komunikološke škole MH, 2010. počinje suradnju s Vijencem. Od 2011. stalni je član uredništva i do 2015. o. d. urednika deska i tajnika redakcije. U listopadu 2015. imenovan je zamjenikom glavnog urednika, a u svibnju 2017. o. d. glavnog urednika. Utemeljitelj je i voditelj projekta Medijski susreti u Matici hrvatskoj. N.Vek.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike