Tehno
TEST: RACECHIP GTS

Oslobodite snagu automobila
Objavljeno 16. veljače, 2018.
Tvrtka RaceChip predstavila je novu liniju čipova, a dobili smo priliku isprobati najnovijeg člana RaceChip GTS

O čipiranju automobila već smo pisali, a kao i uvijek, ovakve teme izazvale su brojne polemike. Dok ga dio zagovara bezuvjetno, kako je ovo najbolje moguće i najsigurnije podizanje snage automobila, neki su pak kategorički protiv toga navodeći kako od povećanja snage nema ništa. Međutim, svatko tko se bar jednom upoznao i isprobao RaceChip proizvode, može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi kako ovi čipovi imaju efekta kako na podizanju snage, tako i na potrošnji goriva, ali i na još mnogo čega. Nakon što smo se prošle godine upoznali s RaceChip proizvodima, ove smo godine dobili priliku upoznati se s modelom RaceChip GTS koji smo isprobali na našem automobilu.

Otkrijte skrivenu snagu

Sigurno ste pri kupnji automobila zamijetili da se kod određenih modela nude identične karakteristike motora, ali različite snage. Primjerice, u našem slučaju dvolitreni dizelski motor kod BMW-a može nuditi od kakvih 116 pa do vrtoglavih više od 200 konjskih snaga! Naravno, u ovakvom ekstremnom primjeru osim samog motora kod snažnije izvedbe prilagođeno je i podosta popratnih komponenti, no postoje izvedbe kod kojih razlika gotovo nema, a ipak snaga je različita. Upravo ta razlika je ona koju će nam RaceChip GTS osloboditi i dati na raspolaganje. Ovo su primijetili i brojni majstori iz garaža, pa je tako samo pukim pogledom na internet more oglasa u kojima se nudi basnoslovno povećanje snage. Jasno, ovakvi pothvati kod ljudi sumnjivog znanja i vještina, a još više iskustva, mogu biti pogubni za vaš automobil koji ste skupo platili. Kod većine takvih zahvata povratka na tvorničke postavke više nema! Nemali je broj onih koji su se upustili u ovakvu avanturu i na kaju skupo platili popravke koje je takvo neprilagođeno podizanje snage koštalo. Međutim, ako poželite podići snagu automobila na siguran način i u granicama tolerancije motora, jedno je ime koje ulijeva povjerenje - RaceChip. Iz zemlje automobila i sinonima za kvalitetu stiže tvrtka koja godišnje isporuči oko 100.000 jedinica u 135 zemalja svijeta, a u svoje su proizvode toliko sigurni da nude i dvogodišnje jamstvo na svoj rad i vaš automobil (u Hrvatskoj ova opcija nažalost nije podržana). K tomu, kako je riječ o eksternoj jedinici, popularno zvanom čipu, povratak na tvorničke postavke moguć je u bilo koje doba!

U nekoliko izvedbi

RaceChip svoje proizvode nudi u nekoliko izvedbi, a za naš automobil najjače izdanje je RaceChip GTS. Odmah na početku upoznali smo se sa samim čipom, jedinicom, uređajem, kako god ga nazvali. Ovaj čip sastavljen je od čak 350 komponenti, među kojima je i brzi procesor za obradu informacija, a sve skupa upakirano je u kućište izuzetno kvalitetne izrade. RaceChip GTS zaista djeluje kao skupocjena komponenta automobila. U paketu zajedno s uređajem stižu i detaljne upute, kabel za povezivanje s automobilom te vezice za učvrstiti RaceChip GTS u motornom prostoru automobila. Instalacija je gotova za 10-ak minuta, a uz detaljne upute nikakve posebne vještine nisu vam potrebne. Kako smo za naš automobil odabrali i opciju povezivanja s pametnim telefonom, za potpunu instalaciju još smo na pametni telefon instalirali besplatnu aplikaciju. Aplikacija omogućava povezivanje čipa i pametnog telefona te na taj način omogućuje nam odabir nekoliko modova rada čipa – ekonomični, sportski ili onaj za utrke. Razlike su međusobno u isporuci snage te okretnog momenta, a čip obećava podizanje snage za 34 KS i čak 85 Nm okretnog momenta. Dakle, s tvorničkih 143 na 177 KS te s 320 na 405 Nm. Dakako, te vrijednosti variraju od vozila do vozila, no općenito riječ je o kakvih 25 - 30 posto.

Rezultati

Iako nemamo profesionalne uređaje za mjerenje snage, ono što možemo izmjeriti je naš osobni dojam. Prvo i osnovno što smo primijetili je uglađeniji rad motora. Naime, motor je postao mirniji i uglađeniji u radu, a ta uglađenost odmah je primjetna i pri ubrzavanju. Automobil na neki način lakše klizi po brzini, a ovaj dojam posebno je vidljiv na brzinama preko 100 km/h gdje automobil na očigled lakše ubrzava nego bez čipa. Ono što je nama kao savjesnim vozačima daleko važnije je potrošnja, koja je u nekakvom prosjeku niža za oko 10 posto u ekonomičnom načinu rada čipa. S nešto više od 5 litara potrošnje na 100 km otvorene ceste, bez muke postigli smo 4,5 litara. Moguće je postići i nižu potrošnju, no ovo je nekakav prosjek naše vožnje. Mobilna aplikacija nudi i mogućnost zagrijavanja motora prije uključivanja čipa i još pokoju sitnicu. Ako nemate aplikaciju, upravljanje s RaceChip GTS moguće je i direktno na čipu gdje nam se na malenom zaslonu prikazuje trenutni mod rada. Cijena RaceChip GTS u našem slučaju iznosi 529 eura, što se na prvu čini puno, no ako uzmemo u obzir povećanje snage, uštedu na gorivu i zadovoljstvo, svakako ju možemo smatrati fer ponudom.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike